27.01.2024.

Portugalska banalnost zla

Trinaesti roman portugalske spisateljice i psihologinje Ane Cristine Silve (1964), prvi objavljen na hrvatskom jeziku, potresna je studija snage i sadizma. "Duge noći u Caxiasu" (Hena com, 2023., prijevod Una Krizmanić Ožegović) dokumentarno prikazuju mračni dio portugalske povijesti, posljednje godine Nove Države, najdugovječnijeg europskog režima kojem je na čelu gotovo četrdeset godina bio tiranin António de Oliveira Salazar.

Njegov autoritarni konzervativizam oslanjao se na nacionalizam i tradicionalne društvene i moralne vrijednosti; red i disciplinu održavala je pak tajna policija, PIDE, koja je stanovništvo, "pasivne žrtve", desetljećima držala u klinču terora. Agenti PIDE-a nisu morali biti fizički prisutni da bi predstavljali prijetnju: dovoljan je bio strah koji su agenti posijali i sumnja da mogu biti bilo tko – član obitelji, susjed, kolega na poslu ili prijatelj na fakultetu.

Cijelu recenziju pročitajte na najboljeknjige.com

 

19.12.2023.

Petar Andonovski u Zagrebu promovira svoj hvaljeni roman ‘Strah od barbara’

Makedonski pisac Petar Andonovski u srijedu 20.12. s početkom u 19:30 sati promovirat će svoj roman 'Strah od barbara' u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Sudjeluju: Petar Andonovski, autor, Ivica Baković, prevoditelj s makedonskog, Jagna Pogačnik, književna kritičarka te Hrvoje Kovač, urednik

Najavu promocije pogledajte na tportal.hr

 

11.12.2023.

Nagoni preuzimaju vlast

Nakon što joj je izašla kontroverzna knjiga Posudi mi smajl, Noru Verde jedna je novinarka pitala: „Na što trebamo pripaziti kad pišemo o seksu?“ Verde je dovitljivo odgovorila – „Na pravopis!“ I doista, vjerojatno nema ultimativnog, konkretnog odgovora na takav upit. Ipak, čitajući debitantski i višestruko nagrađivani roman Agni cijenjenoga slovenskog prevoditelja Boruta Kraševca, kao da su se razložila neka od rizičnih mjesta na koje bi autori ubuduće mogli pripaziti…

Cijelu recenziju pročitajte na kritika-hdp.hr

 

22.10.2023.

Pročitali smo roman Boruta Kraševeca “Agni”: Beskonačni krug smrti i rađanja

Debitantskim romanom »Agni« mladi slovenski književnik Borut Kraševec (1973.) nedvojbeno najavljuje kako naši susjedi »z Dežele« imaju novog vrlo kvalitetnog književnika. Potvrda tome svakako je i ugledna Kresnikova nagrada za književnost, najznačajnije literarno priznanje u Sloveniji, koje je 2021. godine zaslužio ovaj roman koji je zahvaljujući zagrebačkom izdavaču Hena com objavljen ove jeseni u Hrvatskoj i to u prijevodu Jagne Pogačnik. »Agni« je moćan i inteligentno napisan roman o erotskim trokutima i četverokutima, odnosno o tome u kolikoj mjeri tjelesni nagoni mogu sudbonosno utjecati na raspad obitelji i dovesti do tragedije.

Cijelu recenziju pročitajte na novilist.hr

 

21.09.2023.

Recenzija: “Djela iz očaja”, Megan Nolan

Megan Nolan, irska novinarka i spisateljica, “Djelima iz očaja” u čitatelja izaziva nelagodu, strah prepoznavanja nekog dijela prošlog ili sadašnjeg sebe koji je nekad, u nekoj od vlastitih intimnih veza, pokušavao definirati sebe kroz drugoga, svodio se na Petrijevu zdjelicu u kojoj je trebalo biti uzgojeno neko njegovo bolje, usavršenije “ja”. Veza u kojima se zahtjevnost svodi na ništicu, partnerove potrebe i htijenja potpuno zatomljuju sve što bismo mogli biti kad bi jednostavno živjeli ono što sámo želi izaći iz nas. Dovoljno je da svo to samovoljno ponižavanje natjera drugoga na ljubav (onu koja je natopljena sažaljenjima, brojnim “molim te” i “ostani”; sve dok se partner, umjesto samopoštovanjem, ne pobijedi pokornošću, dok ga se ne iscrpi vlastitom slabošću).  “Nikad nije postojala nijedna droga, nijedan prijatelj ni hrana koji su se mogli mjeriti s time.

Cijelu recenziju pročitajte na literatura.hr

 

04.09.2023.

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca: Priča o toksičnoj i destruktivnoj vezi

Debitantski roman irske spisateljice Megan Nolan "Djela iz očaja" u izdanju Hene.com istražuje reperkusije iscrpljujuće i toksične ljubavne veze. Glavni je lik bezimena djevojka u dvadesetima koja upoznaje Ciarana, prekrasnog i emocionalno nedostupnog muškarca, starijeg i iskusnijeg od nje. Roman daje retrospektivni prikaz njihove destruktivne veze i odnosa koji ima onu vrstu intenziteta što uništava.

Cijeli tekst pročitajte na gloria.hr

 

20.07.2023.

Roman o ženskoj snazi i solidarnosti

Kad rat bukti, teško je donijeti ispravnu odluku, otići ili ostati, izabrati pravu stranu. Mnoge Finkinje odlučile su se za odlazak u Norvešku kako bi radile u stožeru njemačke vojske kao bolničarke, daktilografkinje, kuharice ili pralje. Ostavljene na molovima dok su se Nijemci vraćali kako bi branili Berlin, mnoge žene bojale su se dolaska sovjetske ili finske vlasti. Neke od njih već su bile u poodmakloj trudnoći, za njih se još i moglo naći mjesta na brodovima jer budući mali Nijemac u trbuhu osigurao im je kartu, no mnoge od njih koje niti nisu došle u Norvešku primarno zbog ljubavi nego u potrazi za poslom nisu imale valjan razlog zbog kojeg bi ih usputni njemački ljubavnik poveo sa sobom. Većina njih ionako je već u svojoj domovini imala obitelj.

Cijeli osvrt pročitajte na lamonabooks.com

 

29.06.2023.

Smrt u komuni kojoj je cilj samousavršavanje otkrije sav očaj njenih članova

Dežurni liječnik pozvan je usred noći da konstatira prirodnu smrt, ali ono što je zatekao nije mu izgledalo nimalo prirodno: žena je neprirodno mršava, preminula je od pothranjenosti. Leži na spojenim zračnim madracima nasred zagušljive sobe, okružena s tri neprirodno mršave osobe koje se ne doimaju ucviljeno. Prema pravilima struke zove vještaka sudske medicine, a onda slijedi policija i istraga. Tijelo preminule Elisabeth prevezeno je na patologiju i slijedi obdukcija. Troje je privedeno u istražni zatvor: Melodie, sestra preminule, Muriel i Peter, stanari u kući. No, oni nisu puki sustanari, nego članovi komune Zvuk&Ljubav koji teže samousavršavanju, pa i tako da se riješe tereta hrane – jer Melodie je na internetu našla programe o tome kako se može živjeti od svjetlosti i zraka.

Cijelu kritiku pročitajte na jutarnji.hr

 

27.06.2023.

Češka spisateljica Lucie Faulerová gostuje u Zagrebu

Promovirat će svoj roman 'Spašavanje smrti' objavljen u izdanju HENA COM-a, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 19:30 sati.

Najavu promocije pogledajte na tportal.hr

 

31.05.2023.

Demon s Vučjeg brda – Dimitri Rouchon-Borie – snažan intimni roman

Ne pamtim kada sam čitala ovako šokantnu i mučnu knjigu. Mračna i zlokobna priča koja nije nimalo lijepa, a pisana je u formi dnevnika uz moćan, a opet tako naivan ispovjedni ton. Stranice ispisuje mladi zatvorenik Duke koji je do školske dobi živio zanemaren sa svojom braćom i sestrama na Vučjem brdu. Njegov učitelj ubrzo shvaća da je sramežljivi i povučen dječak brutalno zlostavljan. Dolazi kod udomitelja, ali ni tamo ne nalazi potreban mir te nakon nekoliko godina bježi, kroz šumu do mora. Ondje se zaljubljuje u narkomanku Billy i pridružuje se komuni skvotera. Dukeova goruća želja da zaštiti Billy i vlastiti oštećeni život još ga više uništava. U Dukea kao da se uvukao Demon,Demon s Vučjeg brda koji ga ne želi pustiti. Tako to on vidi i osjeća. Svjestan je svoje krivnje i mržnje, ali ne može protiv nje. Bez tabua otkriva svoje izgubljeno djetinjstvo, svoj život pun nepravde, boli i bijesa, uz poneki trenutak ljubavi i sreće.

Cijelu recenziju pročitajte na citajknjigu.com