2018-2019

EUROPA IZNUTRA I IZVANA

EUROPA IZNUTRA I IZVANA

“Europa iznutra i izvana” naziv je projekta s ciljem promocije i približavanja europske suvremene proze hrvatskim čitateljima, a realizirat će se u suradnji s programom Kreativna Europa Europske unije i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske.

Tijekom osamnaest mjeseci objavit ćemo deset nagrađivanih romana iz Češke, Italije, Njemačke, Danske, Gruzije, Finske, Poljske, Švedske, Španjolske i Bugarske te ćemo ugostiti devet autora u Zagrebu, gdje ćemo potaknuti kulturnu razmjenu s čitateljima na brojnim književnim promocijama i tribinama.

Ideja vodilja bila nam je oslikati sadašnji trenutak suvremene Europe te smo zato u suradnji s izvrsnim književnim prevoditeljima pretočili deset priča onih koji su na neki način ‘izvan’ većine, bilo društvenim statusom, spolom, bojom kože ili tjelesnim invaliditetom. Naziv projekta aludira na dualitet perspektiva; s jedne strane to su autsajderi rođenjem, a s druge strane oni čiji su stavovi i pogledi na život doveli do svojevrsnog izopćenja. U trenutnoj političkoj i društvenoj klimi, upravo je književnost ta koja marginaliziranima najbolje daje glas.