28.09.2014.

Nagrada SLAVIĆ Karmeli Špoljarić za roman “Nije ovo Twin Peaks”

Večernji list, 28.9.2014.
Piše: Denis Derk            

Nagrađeni Karmela Špoljarić, Stipe Botica i Franz Posset 

U Splitu su dodijeljene književne nagrade DHK-a (27. rujan 2014.)

U sklopu Knjige Mediterana u Splitu su dodijeljene nagrade Društva hrvatskih književnika "Slavić", "Davidias" i "Judita". "Slavića" je dobila Karmela Špoljarić i to za prvijenac, roman Nije ovo Twin Peaks. "Davidiasa" za najbolje djelo iz hrvatske književne baštine na stranom jeziku dobio je Franz Posset za knjigu “Marcus Marulus and the Biblia Latina of 1489”, objavljenu u Njemačkoj, a  "Juditu" Stipe Botica za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2013.,i to za “Povijest hrvatske usmene književnosti”.   

Zanimljivo je da lani nagrada "Davidias" nije dodijeljena, ali i da je dodjeljivanje ovogodišnjih nagrada pomaknuto na rujan, jer je Ministarstvo kulture kasnilo sa donošenjem odluke o sufinanciranju književnih manifestacija.  

                    ,                                                                                        

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA - POVJERENSTVO NAGRADE DANA HRVATSKE KNJIGE

NAGRADU "S L A V I Ć“ za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac u 2013. godini dobila je KARMELA ŠPOLJARIĆ za roman NIJE OVO TWIN PEAKS (AGM, Zagreb)

O b r a z l o ž e n j e:

Među knjigama pristiglima na natječaj za Nagradu „Slavić“ koju dodjeljuje DHK, već se na samom početku izdvojio prozni prvijenac Karmele Špoljarić naslovljen Nije ovo Twin Peaks. Taj se omanji roman (objavljen u proljeće 2013. godine u nakladi AGM) već nakon prvog čitanja izdvojio stilski maštovitim, a mjestimice i inovativno strukturiranim pripovijedanjem. Privukao je pozornost i lakoćom kojom se plete i raspleće priča, a dopadljiv je i način na koji se autorica igra jezičnim i stilskim efektima. Međutim, to jednostavno i pristupačno štivo plijeni čitateljevu pozornost i svojom temom: riječ je o atraktivnoj postmodernističkoj kronici „maloga mista“, kronici koja otkriva čas zapretenu otočku povijest a čas intrigantnu svakidašnjicu, obje pune tajni, varka i pričina. Također, autorica razvija priču u spletovima epizoda, odnosno ulančanih crtica iz života na prvi pogled banalnog, a na drugi pogled prilično izazovnog mediteranskog ozračja, svojevrsnog otoka na otoku na kojemu ključa egzistencijalni nemir. Pritom pripovjedačica na inovativan način traga za korijenima tog nemira: zanimljivo je što ih pronalazi na neobičnom mjestu, u lokalnom demonu, čudovišnom vjetru pulentu koji izaziva kaotično preslagivanje stvari, prostora i ljudskih odnosa. Napomenimo da se pritom otok i njegovi žitelji promatraju čas s nostalgičnog, čas ironijskog, čas s nadrealističkog pa i crnohumornog rakursa. Naime, otočka je pozornica prepuna nepredvidljivih i paradoksnih okolnosti pa i kriminalističkih zagonetka koje na kraju ostaju bez razrješenja, jer su podređene volji demonskog pulenta koji donosi sveopći zaborav. Valja također istaknuti da je autorica u svojoj priči uspostavila i tipičnu postmodernističku korelaciju s tako zvanim lakim žanrom, odnosno, s nekoć medijski razvikanim horornim i crnohumornim TV serijalom Twin Peaks.

Upravo zbog kreativnosti kojom je Karmela Špoljarić supostavila elemente magičnorealističkog i kriminalističkog žanra, zbog narativne vještine kojom balansira na žanrovskim rubovima, zbog osjećaja za mjeru s kojim sučeljuje standardni jezik s individualiziranim govorom protagonista, a donekle i zbog provokativnih iskoraka iz tradicionalih fabulanih okvira - ovaj je roman unio novinu u poprilično dugu povijest hrvatske inzularne proze. Upravo je to prevagnulo u odluci Povjerenstva te je ono sa zadovoljstvom donijelo odluku da se autorici romana Nije ovo Twin Peaks, Karmeli Špoljarić, dodijeli ovogodišnja Nagrada „Slavić“.

Obrazloženje nagrade: Dr. sc. Dunja Detoni Dujmić

Zagreb – Split, 22. travnja 2014.

 
Povratak na Blog
 
Rujan 2021
N
P
U
S
Č
P
S
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2

Arhiva


Tagovi

intervju ante tomić knjiga muškarac novi roman ante tomića slobodna dalmacija, ante tomić veličanstveni poskokovi

Linkovi

Knjiški moljac
Moderna vremena info
Booksa
Najbolje knjige
Čitaj knjigu

Najnovije

Nerazdvojne
Težina snijega
Planine pjevaju
Sestrinska zvona
Petlja
Doručak
San sela Ding
Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela
Đuro Hodalica
Nebeska tijela

Blog Newsletter