30.06.2014.

Knjiga tjedna - roman Hande Altayli, “Bludno smeđa”

Portal Zondar, 30.6.2014.

Piše: Kristina Krap

  

"Bludno smeđa" je zanimljiv i potresan roman turske spisateljice Hande Altayli. U njemu usporedno pratimo prošlost i sadašnjost glavne protagonistice Narin.

Njezina prošlost je u siromašnom andolskom gradiću Jaslihanu, a sadašnjost u veličanstvenom Istanbulu. U Jaslihanu je Narin mala nemoćna djevojčica koja živi s roditeljima, bratom i sestrom. Život joj je težak, ispunjen neimaštinom , očevim zlostavljanjem i uskraćivanjem školovanja. U Istanbulu je ona priznata i uspješna odvjetnica. Narininu prošlost i sadašnjost povezuje Firat, nekada zgodan dječak o kojem je maštala, a sada uspješan odrastao čovjek i zaručnik sestre Narinine najbolje prijateljice.

Roman je prepun potresnih opisa teških odnosa u obitelji i zlostavljanja. Likovni su snažno ocrtani te ih upoznajemo kroz opis njihove prošlosti,ali i njihove postupke u sadašnjosti. Posebnost romana je i u inteligentnim i pronicljivim razmišljanjima koja spisateljica uklapa u radnju kao razmišljanje glavnog lika, a s kojima se čitatelj itekako može poistovjetiti.

„Oslabljuje li čovjek, umjesto da s godinama ojača? Slabi li u sazrijevanju, smanjuje li mu se izdržljivost? Zaboravlja li što je naučio, počinje li sumnjati u ono što je znao? Ovako se tresti poput lista nakon toliko stvari ostavljenih u prošlosti i nakon toliko godina (…) Možda je kretanje s početne pozicije uvijek značilo vraćanje k sebi, vjerojatno radi zemljine zaobljenosti.“ (Hande Altayli, Bludno smeđa, Hena com, Zagreb, 2013. str. 343).

Po romanu je snimljena i tv serija koja se i kod nas prikazivala pod nazivom Milost.

 
Povratak na Blog
 
Srpanj 2020
N
P
U
S
Č
P
S
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

Arhiva


Tagovi

intervju ante tomić knjiga muškarac novi roman ante tomića slobodna dalmacija, ante tomić veličanstveni poskokovi

Linkovi

Knjiški moljac
Moderna vremena info
Booksa
Najbolje knjige
Čitaj knjigu

Najnovije

Kralj hakla
Dobar dan, drugovi
Led
Vošicki
Molim te, pazi na mamu
Premještanja
Dva prsta iznad gležnja
Rastapanje
Ljudska djela
Vuk i breza

Blog Newsletter