Trafikant
Beletristika strana
Prevela s njemačkog Željka Gorički
Broj stranica: 224
Godina izdanja: listopad 2017.
ISBN: 978-953-259-186-6
Uvez: tvrdi uvez
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 295 g
119,20 kn149,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 
Trafikant
Nema tagova

Godina je 1937. kada mladi Franz Huchel, pritisnut naglom promjenom u svom životu, iz idilične austrijske provincije stiže u kozmopolitski Beč na posao trafikanta. Među brojnim mušterijama mladog će naučnika posebno fascinirati jedan klijent – čuveni profesor Sigmund Freud, koji u trafiku dolazi po novine i cigare. Uz razgovore ugodne o ženama i ljubavi, među dvojicom će muškaraca započeti neobično prijateljstvo, unatoč razlici u godinama. Gorljivi će mladić slavnom psihoanalitičaru podastrijeti svoje životno neiskustvo, a osobito ljubavne probleme s Čehinjom Anezkom. No, okrutni će nacistički režim obojicu prisiliti na iznenadne odluke, a ljubavna će pitanja uzmaknuti pred onim političkim...

Seethalerov Trafikant iz 2012. majstorski opisuje Beč u vrijeme okupacije od strane Trećeg Reicha. Pred čitateljem će jednako snažno oživjeti bečke ulice, trgovine i navike njegovih stanovnika u kasnim tridesetima kao i psihoza straha i neizvjesnosti pred nadolazećim nacizmom. I dok jedni podržavaju okrutni politički okvir, drugi mu se nadljudskom hrabrošću suprotstavljaju i u toj se oprečnosti skriva snaga ove proze – turobne i mračne s jedne, a čovječne i blage s druge strane. U pitanju je moćna, humorom prožeta priča koja kritizira rat i stradanje Židova, a slavi hrabrost onih koji su imali snage suprotstaviti se.

Trafikant je priča o iskrama koje umiju osvjetlati tamu: o mudrosti, o suosjećanju, prkosu i hrabrosti. Ironičan, prodoran, sjajan roman.”
Daily Mail

“Seethaler ujedinjuje tragediju sa snatrenjima, pa stvara gorko-slatku sliku mladenačkih ideala koji postaju zarobljeni u okolnostima.”
The Guardian

“Ispisan s dojmljivom britkošću koja ne prikriva, već ističe tugu ove priče, Trafikant je dirljiva minijatura svakodnevnoga života koji biva zaustavljen velikim povijesnim silama.”
Sunday Times

“Nepoljuljan u svom mirnom, nenametljivom stilu koji ga čini razornim.”
Times Literary Supplement

 
 
Povratak na pregled Knjiga