Ivo Politeo: Porazi i slava
Beletristika domaća
Biblioteka Nokaut
Broj stranica: 442
Godina izdanja: travanj 2014.
ISBN: 978-953-259-075-3
Uvez: meki uvez
Format: 13.5 x 20.8 cm
Masa: 520 g
Cijena
20,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 

Romansirani životopis Ive Politea, uglednog hrvatskog odvjetnika, iz pera Vlade Rajića, nesvakidašnji je kulturni događaj.
Ivo Politeo je bio pravnik, ali i knjigovođa. Brojke su ga naučile preciznosti, a pravo čovjekoljublju: bio je na strani onih koje je vlast smatrala ljutim neprijateljima. Temelj svih njegovih parničnih postupaka bila je borba protiv sile koju vlast/država, nauštrb zakona, provodi nad građanima. Braneći Alijagića, Josipa Broza, Krležu, Stepinca, Dedijera; ustaše i četnike, komuniste i nacionaliste, informbiroovce i liberale; Politeo je ustvari branio pravdu i istinu, branio je čovjeka od poretka, bez obzira kakav taj čovjek bio i u kakvom poretku živio.

Osim odvjetništvom Politeo se bavio i književnošću, pisao je članke za politički i pravnički tisak, predavao na fakultetu, sastavljao zakone i osnivao advokatska društva, što ga sve, iz današnje perspektive, čini najznačajnijim hrvatskim odvjetnikom uopće.

Politeova se biografija, s obzirom na turbulentno vrijeme u kojem je živio (1887.-1956.) nadaje važnim dokumentom vremena i svjedočanstvom o političkim, kulturnim i društvenim promjenama koje je Hrvatska prošla, ali je to i jedan od vrhunaca naše novije biografske proze, roman koji dojmljivo i vrlo uvjerljivo transponira život prebogat iskustvima i iskušenjima u svijet književnosti.

 
 
Povratak na pregled Knjiga