Skuhati medvjeda
Beletristika strana
Prevela sa švedskog Lana Momirski
Broj stranica: 408
Godina izdanja: ožujak 2024.
ISBN: 978-953-259-468-3
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Format: 14 x 21,5 cm
23,90 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Skuhati medvjeda
Nema tagova
 
Komentiranje nije moguće za unos.
 

Istražujući biljni svijet u surovim predjelima švedskog sjevera, karizmatični kengiški svećenik i botaničar pronalazi zapuštena saamskog dječaka Jussija i uzima ga pod svoje. Postaje mu skrbnikom, uči ga čitati i pisati te ga poučava vjeri. Sredina je 19. stoljeća, vrijeme je duhovnog buđenja, a svećenik je njegov zagovornik. Posvećen iskorjenjivanju alkoholizma u zajednici, on postaje trn u oku mjesnim čelnicima jer im time iz džepa izbija zaradu. No kad u selu nestane mlada sluškinja, pažnja sviju okreće se prema šumi i goropadnom medvjedu u njoj. Lokalni komesar odmah raspisuje nagradu za hvatanje zvijeri, ali svećenik i Jussi tajno pokreću vlastitu istragu jer su na tragu mnogo većoj opasnosti, zlokobno nadvijenoj nad selom.

Skuhati medvjeda, svojevrsni skandinavski noir, inspiriran je stvarnom povijesnom ličnošću, pastorom Lastadiusom (1800.–1861.), koji je svojim revolucionarnim djelovanjem obilježio vrijeme i prostor arktičkog sjevera. U djelu koje je oduševilo književnu javnost Niemi maestralno spaja napeti misterij s duhovnošću, društvenim i vjerskim prevratima i filozofskim istraživanjem važnih životnih pitanja, pa nije čudno što su ga mnogi kritičari usporedili s Ecovim nezaboravnim Imenom ruže.


„Štošta je objedinjeno u ovome predivnom idiosinkrastičnom romanu iz Švedske; to nije samo privlačan, psihološki pronicljiv misterij nego i djelo ljudske povijesti, povijesti prirode (pastor je nadareni botaničar) i religije... izvrsno. Ne smije se propustiti.“
Booklist

„Intrigantno... senzualno.“
The Wall Street Journal

„Raskošan.“
Publishers Weekly

„Živopisno i privlačno. Ovaj prekrasan povijesni kriminalistički roman prodire u močvare Švedske 19. stoljeća – i u misterije duše.”
Shelf Awareness

„Božanstveno. Ova je knjiga remek-djelo.“
Daglabet

„Niemi je rođeni pripovjedač, a Skuhati medvjeda očaravajuće je i zavodljivo štivo.“
Crime Time

„Niemi uspijeva konstruirati priču koja funkcionira i kao misterij ubojstva i kao uvjerljiva studija opasno zatvorene zajednice.“
Sunday Times

„Niemijevo pisanje – ono naratora i pjesnika, sanjara i pripovjedača – dotiče najviše vrhove najdelikatnije lirike, snažno se uzdižući iz ponora najmračnijeg misterija.“
Corierre della Sera

Mikael Niemi

Mikael Niemi

Mikael Niemi (Pajala, 1959.) švedski je pjesnik, romanopisac i dramatičar. Po završetku električarske srednje škole bavio se različitim stvarima i obavljao razne poslove – bio je prodavač, asistent u nastavi i radnik u izdavaštvu – a pisanjem se bavi od malih nogu. Na početku svoje književne karijere pisao je poeziju i objavio nekoliko pjesničkih zbirki. Napisao je i tri romana za mlade, no međunarodno je priznanje stekao 2000. za prvi roman za odrasle, Popularna glazba iz Vitule (2010.), koji je preveden na više od 30 jezika. Djelo je ovjenčano i prestižnom švedskom nagradom „August“ te adaptirano u vrlo uspješan film. Slijedili su romani Svålhålet: Berättelser från rymden (2004.), Mannen som dog som en lax (2006.), te Fallvatten (2012.). Njegovo posljednje djelo, povijesni kriminalistički roman Skuhati medvjeda, preveden je na petnaestak jezika, a priskrbio mu je i nagradu „Petrona“ 2021., za najbolji švedski kriminalistički roman. Mnoge Niemijeve knjige sadrže ponešto od tornedalskog finskog – dijalekta odnosno jezika koji se, kao jedan od pet manjinskih jezika, govori u najsjevernijem dijelu Švedske, duž doline rijeke Torne. Živi u Pajali.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Skuhati medvjeda' kupci su kupili i ove knjige

Savršeni dani
Savršeni dani
19,90 €
Gdje je nestao Kir
Gdje je nestao Kir
17,12 €
Pljuštale su ptice
Pljuštale su ptice
18,45 €
Živjeti brzo
Živjeti brzo
18,90 €
San o Križaniću
San o Križaniću
18,45 €
Klopka za muhe
Klopka za muhe
18,45 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga