Svi na Interliber!

Svi na Interliber!


Do hygge uz Henine knjige

Nema za izdavače uzbudljivijega mjeseca od studenoga! Međunarodni sajam knjiga – Interliber –  koji počinje već 8. ovoga mjeseca i traje sve do nedjelje, 13.11., prilika je da napokon izađemo iz svojih ureda, inboksa i ekrana, i susretnemo se s onima zbog kojih i postojimo: čitateljima.

Kratak pregled u kojem će svaki ljubitelj književnosti pronaći sebi prigodnu knjigu.

Ništa ne može zamijeniti taj pravi, živi, ljudski kontakt – a ove će godine, kada je pandemija napokon na izmaku, zasigurno biti još veselije. A da se ne biste izgubili na našem štandu među mnogobrojnim naslovima, odlučili smo vam skratiti muke: slijedi kratak pregled u kojem će svaki ljubitelj književnosti pronaći sebi prigodnu knjigu. Dođite u 5. paviljon, na postaju 8C, izaberite svoje štivo, družite se s nama!

Knjige o kojima svi govore
Ponajprije, podsjetimo na knjige koje su dosad već stekle status hita u knjižarama i knjižnicama, sve one tražene i mažene, posuđivane i poklanjane... S lista čitanosti, dakako, ne silazi turska spisateljica Elif Shafak s romanima Otok nestalih stabala i Pogled. Ljubiteljima korejske književnice Kyung-sook Shin, koja je čitatelje osvojila djelom Molim te, pazi na mamu, dostupan je njezin novi roman  – Bit ću ondje. Za poklonike Koreje, njezine kulture, književnosti i povijesti, još smo u lipnju priredili roman Pačinko Min Jin Lee, koji kroz priču o hrabroj Sunji razmatra  povijesni odnos Korejaca i Japanaca, i već hara ljestvicama čitanosti i puni novinske stupce. Nemojte ga propustiti!

Ljubiteljima korejske književnice Kyung-sook Shin, koja je čitatelje osvojila djelom Molim te, pazi na mamu, dostupan je njezin novi roman  – Bit ću ondje.

Guzel Jahina naša je „stara“ autorica  – a nakon publici omiljenih djela Zulejha otvara oči i Volgina djeca, u prijevodu sjajne Tanje Radmilo nedavno smo objavili njezin roman Ešalon za Samarkand, avanturističku i napetu pripovijest u čijoj je pozadini strašna glad koja je rusko stanovništvo zadesila s početka 20. stoljeća.
Od domaćih uspješnica valja podsjetiti na dramu 64 izvrsne Tene Štivičić, koju smo imali prilike i pogledati na daskama HNK, a ne smijemo zaboraviti ni potresna Pisma iz Vinogradske Borisa Škifića, distopijski roman Vuk u snijegu Davora Špišića, kao ni sjajnu zbirku priča mlade prozaistice Sare Kopeczky Bajić, Više ne znam tko si

Feel good literatura – o odrastanju, ljubavi i ljudskosti
Kako nam slijede mračni dani, odmah nakon već afirmiranih autora predstavljamo vam književnost koja će vas nasmijati, razveseliti i ugrijati vam srce. Finalist ovogodišnje nagrade „Booker“ – roman Te sitnice Irkinje Claire Keegan – preveden je preko reda i već je spreman za čitanje u hrvatskome prijevodu. Posvećen je patnjama žena i djece u zloglasnim irskim Magdalenskim praonicama. Premda utemeljen na stvarnim događajima, roman Te sitnice dickensovski je topla božićna priča o skromnu prodavaču ugljena i moralnoj hrabrosti pojedinca da prekine šutnju zajednice.

Finalist ovogodišnje nagrade „Booker“ – roman Te sitnice Irkinje Claire Keegan – preveden je preko reda i već je spreman za čitanje u hrvatskome prijevodu.

Urnebesno duhoviti roman Pjesma nad pjesmama iz Ulice Palermo debitantsko je djelo danske kantautorice Annette Bjergfeldt. Inteligentna feel-good proza govori o životu ruske cirkusantice Varinke i njezinih unuka, opsjednutih potragom za ljubavlju, srećom i umjetnošću i pravi je književni hygge.
Zoran Pilić, pak, u novome romanu Morositas cordis donosi „coming of age“ priču, u kojoj saznajemo kako se i zašto može oboljeti od opasne „mrzovolje srca“ i zašto je zdravije voditi dosadan život. Beskrajno zabavan, pun začudnih uvida i dirljivih momenata, Pilićev roman djeluje ljekovito i osvježavajuće.

I osobno je političko
Angažirana književnost, danas nam nasušna, stiže ukoričena u romane Španjolke Elene Medel i Austrijanke Gertraud Klemm. Medel se u svome romanu Čudesa bavi sudbinama dviju siromašnih žena u različitim razdobljima španjolske povijesti, govoreći o klasnome i rodnome pitanju i preispitujući patrijarhalni kapitalizam i njegov utjecaj na ženske sudbine.  Enfant terrible austrijske književne scene, Gertraud Klemm, pak, bavi se veoma  aktualnom temom – položajem žena na književnoj sceni, upakiranom u opak, iskren i humorističan roman Hippocampus. O položaju imigranata, birokraciji koja im je godinama uskraćivala pravo na normalan život te beskonačnom iščekivanju u prihvatilištu za azilante, u nezaboravnom i potresnom romanu Dvije deke, tri plahte piše Iračanin Rodaan Al Galidi, a arapski roman Bambusova stabljika čuvenog kuvajtskog autora Sauda Al Sanusija prati sudbinu još jednoga imigranta u potrazi za vlastitim identitetom na razmeđi Filipina i Kuvajta.

Tko će kome, ako ne svoj svome!
Priče o obiteljima, disfunkcionalnima ili ne, smještenima u prošlost ili suvremenost, uvijek su nam privlačne. Oporuka švedske autorice Nine Wähä bizarna je pripovijest o roditeljima i njihovo dvanaestero djece na granici Švedske i Finske, i počinje uoči jednog Božića, kada se svi Toimiji trebaju okupiti. U središtu je priče ubojstvo, a Wähä nas suvereno vodi kroz komične i mračne odnose u potrazi za zločincem… Drugi svjetski rat, njegove posljedice i jedna ukleta kuća, koja je nekoć bila poprištem zločina, tema su neobična romana Leksikon svjetla i tame Norvežanina Simona Strangera.

Oporuka švedske autorice Nine Wähä bizarna je pripovijest o roditeljima i njihovo dvanaestero djece na granici Švedske i Finske, i počinje uoči jednog Božića, kada se svi Toimiji trebaju okupiti.

U Zuzaninu dahu, pak, češke autorice Jakube Katalpe naizgled sjajna budućnost bogate židovske obitelji mijenja se početkom rata u zlu kob. Ipak, njezinu će protagonisticu Zuzanu majčini savjeti iz djetinjstva održati na životu…

Iz dalekih krajeva
Iz dalekih krajeva, odišući melankolijom i nostalgijom, stiže roman spisateljice Dine Rubine Na sunčanoj strani ulice, radnjom smješten u čarobni Uzbekistan, prožet južnjačkim bojama, okusima i mirisima. U romanu pratimo odnos majke i kćeri, inteligentnih i nadarenih žena – no jedna je umjetnica kriminalnog podzemlja, a druga talentirana slikarica… Francusko-korejska autorica Elisa Shua Dusapin, pak, predstavlja se našoj publici debitantskim romanom  Zima u Sokchu, atmosferičnom prozom o jednome starom korejskom pansionu, jednome francuskom crtaču stripova i jednoj izgubljenoj djevojci… Treba spomenuti da je roman 2021. osvojio ugledni američki „National Book Award“ za najbolju literaturu u prijevodu. A ako više volite poći još južnije i ljubitelj ste latinskoameričke književnosti, uhvatite se za Iskrivljeni plug.

Francusko-korejska autorica Elisa Shua Dusapin, pak, predstavlja se našoj publici debitantskim romanom  Zima u Sokchu, atmosferičnom prozom o jednome starom korejskom pansionu, jednome francuskom crtaču stripova i jednoj izgubljenoj djevojci…

Najbolji suvremeni brazilski pisac Itamar Vieira Junior u ovome je romanu ispisao nezaboravnu priču o potomcima robova u današnjem Brazilu, njihovoj patnji i obespravljenosti, s kojom se suočavaju i nakon ukidanja ropstva. Itamar Vieira Junior piše iz srca, a dvije sestre smjestio je u samo središte ove važne priče.

Zelena književnost
Razmišljate li o bijegu iz gradskoga betona, od svakodnevnih gnjavaža suvremenoga života? Ljubiteljima zelene, životne i ekološke proze predlažemo izniman roman nagrađivane kanadske autorice Jocelyne Saucier Pljuštale su ptice, o vremešnim ljudima koji bježe iz civilizacije da bi se vratili sebi, i o ljubavi koja se može dogoditi u bilo kojoj dobi.

Ljubiteljima zelene, životne i ekološke proze predlažemo izniman roman nagrađivane kanadske autorice Jocelyne Saucier Pljuštale su ptice.

Ne treba zaboraviti ni hvaljeni roman njemačke književnice Anje Kampmann Duboke se vode dižu, višeslojno djelo o bijegu jednoga muškarca s naftne bušotine i njegovu suočavanju s vlastitom prošlošću.

Strašno napeto i strašno zanimljivo
U Heninoj interliberskoj ponudi neće nedostajati kriminalističkih romana ni trilera, među kojima posebno ističemo domaćega autora Franju Janeša, koji nakon svoje Petlje u Strano tijelo ugrađuje ezoteričnu priču o zločinu, transplantaciji srca i slučajnome presađivanju sjećanja. Ako ste skloniji trilerima, preporučujemo korejsku autoricu You-jeong Jeong, koja u jezivo napetom romanu Dobri sin maestralno oblikuje mogućnosti i zapreke nestabilna uma,  a već poznati kubanski majstor detektivskoga romana, Leonardo Padura, vodi nas sa svojim inspektorom Mariom Condeom u još jedan zločin u Savršenoj prošlosti. Trilerima skloni čitatelji možda još nisu nabasali na uzbudljivo djelo Irkinje Jess Kidd, roman pod naslovom On, a koji nikako ne bi trebalo propustiti.   

Povijesni romani
Ove smo godine objavili i nastavak Sestrinskih zvona iz veličanstvene trilogije Hekne Larsa Myttinga, pod naslovom Tapiserija sestara Hekne – napeto povijes­no štivo u kojem se produbljuje priča o staroj norveškoj obitelji, predajama i legendama koje je okružuju i nevjerojatnim sudbinama njezinih članova u različitim naraštajima. Uzbudljive i čitateljima omiljene „Planine pjevaju“ Nguyễn Phan Quế Mai uz dirljivu priču bake i unuke raspliću kompliciran i ratom zatrovan odnos Amerike i Vijetnama.

Ove smo godine objavili i nastavak Sestrinskih zvona iz veličanstvene trilogije Hekne Larsa Myttinga, pod naslovom Tapiserija sestara Hekne – napeto povijes­no štivo u kojem se produbljuje priča o staroj norveškoj obitelji, predajama i legendama koje je okružuju i nevjerojatnim sudbinama njezinih članova u različitim naraštajima.

Od povijesnih romana na raspolaganju je i novi, zanimljivi, živahni roman San o Križaniću Denisa Peričića koji nam donosi život jednoga od najvažnijih hrvatskih panslavista, polihistora i teologa Jurja Križanića i njegova putovanja. Jezično zaigran i humorističan, za svaku preporuku!

 

Povezane knjige:

Na sunčanoj strani ulice
Na sunčanoj strani ulice
22,43 €
San o Križaniću
San o Križaniću
18,45 €
Hippocampus
Hippocampus
19,78 €
Bit ću ondje
Bit ću ondje
19,78 €
Zima u Sokchu
Zima u Sokchu
17,12 €
Iskrivljeni plug
Iskrivljeni plug
19,78 €