Što čitamo u travnju?

Što čitamo u travnju?

Abril, avril, april ili talijanski aprile inačice su travnja na drugim jezicima. April je nastao od latinskog glagola aperire, što znači otvoriti se, a vjerojatno se mislilo na otvaranje latica cvjetova i lisnih pupoljaka, dok travanj, po naški, u korijenu ima travu. Kad ih ujedinimo, dobivamo potpunu proljetnu sliku četvrtog mjeseca: sve je zeleno i sve cvjeta… Proljetnim suncem ogrijani, i mi se osjećamo poletnije, o čemu, pretpostavljamo, govore i knjige koje vam nudimo na čitanje.

Pred nama je još jedan set knjiga koje se pamte:  prvu potpisuje vrsni američki klinički psiholog Christopher Willard, drugu – zbirku priča ili labavo ulančan roman – fotograf Ozren Majerić, a treću Andrew O´Hagan, osebujni škotski prozaist i novinar koji je čak triput bio u finalu prestižne nagrade Booker.

Ima svega; nešto je potpuno novo i osvježavajuće, nešto već poznato – izvrsna europska proza, a nešto je i iz domaćeg bunara. Ukratko, pred nama je još jedan set knjiga koje se pamte:  prvu potpisuje vrsni američki klinički psiholog Christopher Willard, drugu – zbirku priča ili labavo ulančan roman – fotograf Ozren Majerić, a treću Andrew O´Hagan, osebujni škotski prozaist i novinar koji je čak triput bio u finalu prestižne nagrade Booker.

Već je na početku prilika za veliku najavu: ove godine donosimo vam knjige za osobni razvoj, među kojima će svatko moći pronaći nešto za sebe. Prva pred nama znakovita je naslova Kako nas ojača ono što nas ne ubije istaknuta psihologa Christophera Willarda. On nam podnaslovom Praktične vježbe samosuosjećanja za posttraumatski rast sugerira da su naše tijelo i duh programirani za otpornost. Utemeljen na znanstvenim spoznajama, a ipak jednostavan i pristupačan, ovaj sjajni priručnik osvijestit će nam kako iz posttraumatskog stresa izvući najbolje za sebe: kako nadvladati uznemirenost i brige, postati psihički otporniji i postići potpunu svjesnost te pronaći ljepotu u sitnicama.

Utemeljen na znanstvenim spoznajama, a ipak jednostavan i pristupačan, ovaj sjajni priručnik osvijestit će nam kako iz posttraumatskog stresa izvući najbolje za sebe.

Nakon kolektivne traume koju smo proživjeli – od pandemije, potresa sve do rata u srcu Europe – pred nama je ljekovita knjiga koja potvrđuje da iz životnih teškoća rastemo u zrelije, empatičnije i duhovno bogatije ljude.

Ozren Majerić novo je ime na našoj listi domaćih pisaca. Ovaj istaknuti fotograf dosad se okušao u kratkim prozama, recenzijama i putopisima,  a njegova debitantska knjiga zbirka je priča pod naslovom Skriveno, koja se po naputku urednice može čitati i kao labavo povezan roman; vi odaberite što vam je draže. Riječ je o tekstu u kojem Majerić fotografskom preciznošću zumira život i likove iz različitih uglova i u različitim situacijama i na taj nam način otkriva bezbroj skrivenih detalja.

Riječ je o tekstu u kojem Majerić fotografskom preciznošću zumira život i likove iz različitih uglova i u različitim situacijama i na taj nam način otkriva bezbroj skrivenih detalja.

Njegovi protagonisti vole i mrze, rađaju se i umiru, bježe i vraćaju se, donose manje ili više pogrešne odluke i zahvaljujući Majerićevoj vještini polako i čudesno oživljavaju, postaju punokrvni junaci sa svim svojim manama i ishitrenim potezima, sa strastima i nadama. Najtoplije vam preporučujemo da uđete među oštre prozne kadrove ovog introvertiranog fotografa.

Za kraj vam želimo predstaviti Škota Andrewa O´Hagana i njegove vješto ispisane „Vodencvjetove“. Istaknuti britanski autor u svom se posljednjem romanu bavi muškim prijateljstvom i krhkošću života, a vraća nas u godine koje su na gotovo svim meridijanima zapamćene kao zlatne osamdesete. Pred nama je nezaboravno djelo o 1986. godini i grupi mladića  na putu za Manchester, na koncerte omiljenih im bendova.

Pred nama je nezaboravno djelo o 1986. godini i grupi mladića  na putu za Manchester, na koncerte omiljenih im bendova.

Svi su u naponu snage, prepuni bunta i mladalačkog zanosa te čvrste odluke da život prožive na svoj način. Trideset godina poslije saznajemo da baš i nije sve ispalo kako su snatrili… Dogodio im se, eto, život sa svim njegovim iznenađenjima, sudbinskim puknućima. Snažna je to knjiga u kojoj O´Hagan s razumijevanjem i empatijom piše o mladosti i zrelosti, i uz oveću dozu humora i topline razlaže živote pojedinaca u niz malih tragedija.

Mi vam, pak, preporučujemo da pročitate sve tri. Kako drugačije – kad je svaka od ovih divnih knjiga vrijedna svake vaše minute.

 

Povezane knjige:

Vodencvjetovi
Vodencvjetovi
21,90 €
Skriveno
Skriveno
18,45 €
Kako nas ojača ono što nas ne ubije
Kako nas ojača ono što nas ne ubije
()
17,90 €