Godina pijetla
Beletristika strana
Prevela s češkog Renata Kuchar
Broj stranica: 392
Godina izdanja: lipanj 2017.
ISBN: 978-953-259-171-2
Uvez: tvrdi uvez
Format: 14 x 21,5 cm

  Pošaljite upit
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Godina pijetla
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Godina pijetla autobiografski je i kontroverzni roman Tereze Boučkove, stilski izbrušen, prepun grubog humora i samoironije, koji je postao senzacija u Češkoj te otvorio polemiku u koju su bili uključeni različiti društveni i kulturni slojevi od književnih krugova, socijalnih ustanova, domova za nezbrinutu djecu pa do samih roditelja. Autorica progovara glasno i neuvijeno o usvajanju romske djece ne posežući u rječnik za dopuštenim i korektnim izrazima te svoju nutrinu otvoreno izlaže javnosti. Usprskos osobnoj frustraciji zbog neuspjeha na liniji žena-majka-spisateljica, Boučkova je lucidno premrežila svoj tekst brojnim referencama na poznata književna, filmska i kazališna ostvarenja čime je napravila odmak od pukog dnevničkog narativa.

Pijetao je jedan od dvanaest znakova kineskoga horoskopa (i znak autoričina rođenja), značajke kojega su „poboljšanje i rješenje problema iz prethodne godine“. Međutim, Terezi se događa upravo suprotno, ona proživljava najtežu godinu: njezina dvojica posvojenih sinova romskoga podrijetla u pubertetu postaju problematični, neukrotivi i neprepoznatljivi te nadjačavaju sva njezina dobronamjerna nastojanja. Posljedično, brak joj je poljuljan te zapada u stvaralačku krizu rastrgana željom da ispuni sve svoje uloge. Ipak, godina pijetla ima i pozitivnu putanju – vodi je od pukog beznađa do oslobađajuće hrabrosti.


“Međutim, Boučkova je daleko od moraliziranja i upozoravajućeg podizanja prsta, ona tek lakonski čitatelju predstavlja svoju svakodnevicu. Godina pijetla roman je ispisan čvrstom ženskom rukom, a Boučkova je autorica koja nerijetko zapada u autoironiju i kontemplaciju, no svaka njezina kriza u sebi krije književno osnaživanje. Dapače, ovaj je roman ono što nažalost češkoj prozi trenutno nedostaje – snažna priča koja čitatelja prožima od prve do posljednje stranice, a da ga ne preplavi osjećajem nelagode ili stida.
Marta Ljubková, Instinkt

“Njezin novi autobiografski roman dugo će biti predmet rasprava, i to ne samo u književnim i kulturnim krugovima, jer je Godina pijetla briljantno ispisana priča, upakirana zajedno s unutarnjom dinamikom, strasti i uzbudljivim misterijima, a osim toga zadire u mnoge teme koje se, izgleda, smatraju političkim i društvenim tabuima.”
Kateřina Kadlecová, Reflex

“Stilizirani dnevnički zapisi, promišljanja i dojmovi u ovoj preko 300 strana dugoj knjizi nešto su s čime se mogu itekako poistovijetiti, i to na način da postajem više od čitatelja. Autoričini problemi s usvojenim romskim dječacima čiji genski zapis pobjeđuje priliku za odrastanje u obitelji – obilježenoj (nažalost) umirućim brakom i (nasreću) nekonzumiranom vanbračnom vezom – meni su daleki kao potres u Šečuanu, ali su toliko iskreni da su me prisilili da si priznam da dijelimo nešto puno općenitije i istodobno puno osobnije, a to je osjećaj samoće, mada ne znam u kojem sam znaku kineskoga horoskopa rođen.”
Pavel Šrut, Právo

Tereza Boučková

Tereza Boučková

Tereza Boučková (1957., Prag) češka je spisateljica, scenaristica i novinarka. Kći je češkoga pisca Pavela Kohouta. Studirala je engleski jezik, a nakon toga pokušala upisati Glumačku akademiju gdje je bila odbijena iz političkih razloga. Potpisala je Povelju 77 i zbog toga je dugi niz godina radila kao čistačica, poštanska službenica i portirka. Njezino prvo djelo Indiánský běh, izdano kao samizdat, osvojilo je “Jiří Orten” nagradu 1990. godine i prevedeno je na nekoliko jezika. Nakon toga objavila je prozna djela Křepelice (1993.), Když milujete muže (1995.), Krákorám (1998.) te zbirku feljtona Jen tak si trochu schnít–fejetony o mužích a lidech (2004.). Godine 2002. napisala je scenarij za film Smradi koji je režirao Zdeněk Tyc, a 2006. dobila je prvu nagradu za scenarij Zemský ráj to napohled prema kojemu je 2009. snimljen film. Godine 2007. napravila je adaptaciju poznatoga Fellinijeva filma La strada, 2008. je napisala autobiografski roman Godina pijetla, a 2013. izdala je zbirku kratkih priča Šíleně smutné povídky.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Godina pijetla' preporučujemo i ove knjige

Majčino mlijeko
Majčino mlijeko
15,79 €
Naša žena
Naša žena
Vegetarijanka
Vegetarijanka
Kameno srce
Kameno srce
Trenutno nedostupno
POŠALJITE UPIT
Živjeti brzo
Živjeti brzo
18,90 €
Čudna žena
Čudna žena
15,79 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga