Mimeza
Publicistika / Ostalo
Preveo s njemačkoga Andy Jelčić
Broj stranica: 536
Godina izdanja: 2004.
ISBN: 953-6510-91-x
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Format: 16,5 x 23,5 cm

  Pošaljite upit
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Mimeza
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Prikaz zbilje u Danteovu Paklu? U Pantagruelovim ustima i viteškom romanu? Iza skromnog podnaslova, koji nas upućuje na uski književni segment koji uglavnom vežemo za 19. stoljeće, krije se zahvat u bit umjetničkog postupka, primjenjiv ne samo u književnosti nego i u ostalim umjetnostima. Ova knjiga je povijest traganja za objektive correlative, za onim izborom, slijedom i međuodnosom riječi koji će kod čitatelja i nakon protoka više stoljeća i potpunog nestanka društvenog konteksta u kojemu je djelo nastalo proizvesti intendirani sklop učinaka. Književnost motri kao složeni spoj naslijeđenih tradicija uklopljenih u opći povijesni kontekst i osobne invencije. Implicite odbija slućaj i kaos kao moguće izvore velikih umjetničkih djela, a cjelokupna analiza književnih postupaka i perspektiva, objedinjenih riječju mimeza, ukazuje na autorovu čvrstu vjeru u to da umjetnička veličina doista jest dokaziva i opipljiva, podloæna usporedbi i argumentaciji, a ne samo pauπalnoj subjektivnoj procjeni najčešće nazivanoj ukus. Budući da najveći dio suvremene književne teorije, pri čemu se ponajprije misli na posljednjih pedeset godina, književno djelo gleda kao pronađeni nepoznati komad kovine ili iskopani artefakt, pa se slijedom toga bavi isključivo recepcijskim aspektom, Auerbachovo inzistiranje na proizvodnom očištu dobrodošla je protuteža na koju bi hrvatsko izdanje ove knjige trebalo podsjetiti. Lucidnim analizama, čija uvjerljivost ima fikcionalnu snagu, jer, čitajući ih, često zanemarujemo postojanje drugih mogućnosti i previđamo njihovu djelomičnu subjektivnost i proizvoljnost, on uspostavlja takoreći sudski korpus dokaznog materijala za teze postavljene u točki proizvodnje i nastoji realnu osobu autora precizno poklopiti sa sjenkom fikcionalnog autora koju proizvodi analizirano djelo. Bez obzira na to rabimo li Mimezu kao sveučilišni udžbenik u užem segmentu francuske, talijanske, njemačke, engleske i drugih književnosti, ili njene ideje rabimo u općenitije književnoteorijske, komunikološke ili filozofske svrhe, uvijek će nam biti potrebna kao povijesni orijentir, pri čemu povijesno nikako ne znači prošlo, nego ono što nas istodobno određuje, usmjerava, opterećuje, ograničava, obogaćuje i potiče — baš kako to kaže Erich Auerbach.
 

Erich Auerbach

Erich Auerbach

Erich Auerbach (1892.-1957.) do 1935. bio je profesor romanske filologije na Sveučilištu Marburg. Dolaskom nacionalsocijalista na vlast, utočište pronalazi u Turskoj, gdje sve do odlaska u SAD, 1948., radi kao sveučilišni profesor u Istanbulu, a karijeru završava na Sveučilištu Yale. Mimeza, njegovo najglasovitije djelo, nastalo je u istanbulskom egzilu, a nakon prvog objavljivanja 1946. postalo je klasikom znanosti o književnosti.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Mimeza' preporučujemo i ove knjige

Zaposlenici
Zaposlenici
18,90 €
Zima u Sokchu
Zima u Sokchu
17,12 €
Zemlja nulta
Zemlja nulta
-10%
15,41 €17,12 €
Što smo izgubili u vatri
Što smo izgubili u vatri
-10%
16,61 €18,45 €
Forever young (program uspjeha)
Forever young (program uspjeha)
-46%
Plava istina
Plava istina
-10%
15,41 €17,12 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga