K pijanom anđelu
Beletristika strana
Preveo s poljskog Emilio Nuić
Broj stranica: 220
Godina izdanja: rujan 2017.
ISBN: 978-953-259-181-1
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 291 g
95,20 kn119,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 
K pijanom anđelu
Nema tagova

Nakon osamnaest neuspjelih pokušaja liječenja od ovisnosti o alkoholu i nakon što ga dvije žene ostave, književniku J.-u i liječnik kaže da je neizlječiv i beznadno uhvaćen u vrtlog opetovanih pijanstava. Njegovi se deliriji ciklički smjenjuju s boravcima u rehabilitacijskoj ustanovi, a čim napusti odjel on posrne, ode u gostionicu K pijanom anđelu i njegova borba počinje iznova. U toj borbi nije sam; na odjelu za liječenje od ovisnosti svi pacijenti trebaju pisati dnevnik svojih osjećaja i događaja iz života, pa tako J. prati i zapisuje sudbine svojih “suboraca” – Don Juana Ziobra, Najtraženijeg Terorista na Svijetu, Kralja Šećera, Udarnika i Kraljice Kenta – a sve s ciljem da ispripovjedi univerzalnu, ali i individualnu priču o prokletstvu alkoholizma.

Zbog Pilchova maestralna izričaja, ovaj roman nije samo priča o ljudskim usponima, padovima i stvaralačkoj krizi, već intelektualno nadmoćna proza bogatoga jezika prepunog dosjetki, ironijskih stilizacija i književnih referenci. Sjajna isprepletenost tragičnih, komičnih i bizarnih elemenata Pilcha potvrđuje kao vrsnog prozaika kojemu ne manjka britkog humora kao ni neobuzdane inteligencije. Uz opću humanu poruku o zlu ovisnosti, ovaj roman je i sugestivna, oštra kritika društvene stvarnosti koja slama pojedinca dok uporno pokušava izaći iz začaranog kruga besmisla, nepravde i alijenacije, što ga u konačnici i baca u ralje jedne od najraširenijih ovisnosti današnjice.

“Ova knjiga varljiva je poput medovine ili tequile. Klizi niz grlo, ali što nakon toga – o tome je bolje ne govoriti. Tako je prijalo, zašto glava sada puca?”
Tadeusz Nyczek, Polityka

“Neuobičajeno originalan glas u poljskoj književnosti.” 
Washington Times

“Ovaj roman, koji se nikom ni za što ne ispričava, istovremeno je smiješan i očaravajući, tragičan i šokantan. Iskren, otvoren, žestok opis ovisnosti.” 
Kirkus Reviews

 
 
Povratak na pregled Knjiga