Hana
Beletristika strana
Prevela s češkoga Sanja Milićević Armada
Broj stranica: 292
Godina izdanja: listopad 2019.
ISBN: 978-953-259-266-5
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 466 g
116,10 kn129,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 
Hana
Nema tagova
Nazvan po teti protagonistice ovog djela i temeljen na stvarnim događajima, roman Hana vodi nas u vrijeme između 1933. i 1963., u Češku te prikazuje život triju generacija Židova iz grada Valašské Meziříčí. Kada devetogodišnja djevojčica Mira ode s prijateljima na rijeku igrati se na komadu plutajućeg leda, iako su joj roditelji to strogo zabranili, za kaznu joj za večerom nije dopušteno pojesti desert, princes-krafnu. Ta će se nevina dječja nepodopština ispostaviti tek početkom niza nevjerojatnih i tragičnih događaja u njezinoj obitelji, a Mira će od tog dana postani nepovratno i neraskidivo vezana uz svoju tetu. Njezina je teta Hana ćudljiva, šutljiva i depresivna žena, ali Mira će kroz suživot s njome polako otkrivati kompliciranu i tešku obiteljsku povijest i početi razumijevati zašto je Hana takva kakva jest. Obiteljsko gorko iskustvo u njihovim će životima i dalje plutati poput golemog i nepremostivog komada leda s kojim je sve i započelo. Hoće li se Mira i Hana uspjeti održati iznad površine?
 
Alena Mornštajnová za ovaj je roman morala provesti detaljno istraživanje i zaviriti u povjesničarske spise da bi ispisala ovako vjerodostojnu i dirljivu priču. Piše zrelo, uvjerljivo i spretno, a uz interesantnu i napetu priču čitanje ovoga romana postaje nalik gledanju uzbudljivoga filma. Mornštajnová je uspjela važnu povijesnu temu obraditi na nov i neviđen način, pa kritika Hanu smatra jednim od najboljih djela koji se bave temom holokausta.

"Velik, zaista velik čitateljski doživljaj. Autorica koja zna pripovijedati o patnji, vrlo zreo rukopis, vješt, vješt ali nepredvidljiv, uz to, knjiga je portret grada - spomenik Valašskom Meziříčíju. Ne znam kad mi se posljednji put nešto slično dogodilo sa suvremenom češkom prozom. Poslije dugo vremena, knjiga kojoj se veselite. (...) Providnost, "velika povijest" ili što već, znali su zašto su Alenu Mornštajnovu poslali u književnost tek u zreloj srednjoj dobi. A ona im se odužila ovim sjajnim romanom. Romanom u kojemu se ljudska zrelost spaja s izbrušenošću stila. Romanom velike patnje, a istodobno i pomirenja ispunjenog ljubavlju."
Jiří Trávníček, Host

"Mornštajnová uspijeva vješto preplitati i opet rasplitati sudbine, glatko prelazi iz jednog vremenskog razdoblja u drugo, s jednoga lika na drugi, a pritom ne gubi glavnu nit svoje obiteljske priče, niti potkopava dramatični luk i tragični podtekst životnog usuda tete Hane. Izvrsna je pripovjedačica, majstorica obrata i poanti."
Agáta Pilátová, Týdeník Rozhlas

"Sudbina triju generacija Židova opisana je s bravurom koja ostavlja bez daha. Iza nje stoji savjesna priprema, proučavanje literature, rad s izvorima, razgovori sa sudionicima događaja. (...) Ima profinjen smisao za težinu svake riječi, za ritam rečenice i odlomka, uspijeva oslikati fine nijanse situacija. (...) Hana je jedna od najboljih knjiga o holokaustu koje je autor ovog teksta čitao."
Petr Kukal, Lidové noviny

"Umije obraditi duga vremenska razdoblja, dramatički izgraditi tekst, očarati."
Pavel Kotrla, Týdeník Rozhlas
 

Od istog autora

Tihe godine
Tihe godine
-10%
({categories show_group="5"}{category_name}{/categories})
139,00 kn
125,10 kn
 
 
Povratak na pregled Knjiga