Džepni atlas žena
Beletristika strana
Preveo s poljskog
Emilio Nuić
Broj stranica: 232
Godina izdanja: kolovoz 2017.
ISBN: 978-953-259-177-4
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
14,21 €15,79 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Džepni atlas žena
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Džepni atlas žena nagrađivani je prvijenac Sylwije Chutnik u kojemu autorica sjajno portretira četvero predstavnika različitih skupina ljudi. Tezgarice, Vezistice, Lažnjače i Princezice nosivi su kvartet romana koji pršti originalnošću i na ironičan način dočarava sliku suvremenoga poljskoga društva i svu kompleksnost odnosa unutar njega. Marica, Maria, Marijan i Maruša – sve redom izvedenice Bogorodičina imena – pripadnici su različitih generacija i različitih socijalnih statusa, a svi su međusobno povezani stanari jedne zgrade u radničkoj četvrti Varšave. Zašto Marica gura prazna dječja kolica, zašto je Maria odlučila sjesti i čekati smrt, što Marijana koči da ostvari vezu sa ženom i zašto Maruša, tek djevojčica, u sebi nosi toliko gnjeva i bunta? Sve su to pitanja o koja se saplićemo dešifrirajući cijeli niz povijesnih, socijalnih i religijskih dogmi, koje su tri junakinje i jednog junaka s društvenog ruba učinili usamljenicima bez perspektive.

Sva četiri poglavlja Džepnog atlasa žena prožeta su kolokvijalnim jezikom, prkosom, nebrojenim bizarnostima i sjajnom crnohumornom notom. Riječ je provokativnoj, feminizmom prožetoj literaturi koja propituje brojne tabuizirane teme i poigrava se ustaljenim načinom razmišljanja o ljudima s margine, koja nas istovremeno rastužuje i nasmijava.


„Gust jezik, bogata naracija, mašta i odvažnost – to su glavne odlike romana Sylwije Chutnik. Ni najmanje me ne bi začudilo da za ovaj prvijenac primi brojne nagrade i priznanja.“
Marcin Wilk, Dziennik Polski

Džepni atlas žena poigrava se našim shemama pomoću kojih prosuđujemo ljude. Poučava suosjećanju, potkopava pojam norme, govori o uvježbavanju za određene uloge. Međutim, prije svega pripovijeda – i to krajnje vješto, uzbudljivo i zanimljivo – suvremene velegradske legende, uvrnute romantične basne u kojima se osjeća duh Maleńczukovih pjesama i miris zapuštenih dvorišta. Chutnikova je izvrsna promatračica sa smislom za humor razvijenog jezičkog senzibiliteta – zahvaljujući svemu navedenom ovaj debitantski roman pun je pogodak.“
Agnieszka Wolny-Hamkało, Polityka

„Iznimno uspješan prvijenac. Sylwia Chutnik ima savršen sluh, osjećaj za grotesku i smisao za humor. Primjećuje i one najsitnije detalje.”
Kazimiera Szczuka, Wysokie Obcasy

„Sylwia Chutnik stvorila je četiri zabavna, neuobičajena i jezično vrsna portreta. Tuga je ovdje prikrivena gorkom ironijom i humorom, posebice zato što se autorica usredotočila ne samo na pojedinačne priče četiriju žena, nego i zato što je pokazala da takvih kao što su one u Poljskoj vjerojatno ima na tisuće. Chutnikova, usprkos tomu što se usredotočila na temu društvene marginalizacije žena, nije napisala pseudofeministički manifest pun gnjeva. Kreirala je živopisne, zabavne priče koje se čitaju brzo i s lakoćom, ali nakon čitanja u čitatelju ostavljaju svojevrstan nemir. Sve te Marice, Marije, Maruše i Marijani predstavljaju današnju Poljsku.”
Grzegorz Sępniak, independent.pl

Sylwia Chutnik

Sylwia Chutnik

Sylwia Chutnik (r. 1979., Varšava) istaknuta je poljska spisateljica, novinarka, aktivistica i humanitarka. Diplomirala je kulturne i rodne studije na Varšavskom sveučilištu. Predsjednica je Fundacije MaMa koja brine o položaju i zaštiti majki u Poljskoj. Potpisuje četiri romana te vodič po Varšavi Warszawa kobiet, a također je uključena u mnoge antologije aktivističke proze. Njezin debitantski roman Džepni atlas žena (2008.) osvojio je prestižnu nagradu „Polityka Passport“, a bio je u užem izboru i za nagradu „Nike“. Nakon uspješnog debitantskog romana napisala je još i Dzidzia (2009.), Cwaniary (2012.) te Jolanta (2015.). Međunarodna organizacija Ashoka dodijelila joj je 2009. godine „Nagradu Ashoka“, svojevrsnog Nobela za socijalni rad, za njezino posredovanje u izgradnji civilnog društva. Pobjednica je natječaja „Žena Varšave“ 2007. te natječaja „Wawactive“ 2008. Kritika je ističe kao jedan od najjačih mlađih glasova poljske književne scene, a za koji se tvrdi da je prepoznatljivost stekao kroz socijalno angažirane teme. Njezin britki jezik, otvoren i krajnje kritičan pristup tematici te naglašen aktivistički i eksperimentalni diskurs kojima skreće pažnju na bitne probleme unutar poljskog društva s pravom su je smjestili u krug nezaobilaznih i nagrađenih autora. Prevedena je na nekoliko važnih europskih jezika.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Džepni atlas žena' kupci su kupili i ove knjige

Kopile Istanbula
Kopile Istanbula
-10%
Zemlja kratkih rečenica
Zemlja kratkih rečenica
21,90 €
Stablo gorke naranče
Stablo gorke naranče
19,90 €
Tri Evine kćeri
Tri Evine kćeri
18,45 €
Ako ikad
Ako ikad
-10%
15,41 €17,12 €
Nebeska tijela
Nebeska tijela
-10%
16,61 €18,45 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga