Želim biti kao drugi
Želim biti kao drugi
 


Beletristika strana
Prevela s talijanskog Ira Martinović
Broj stranica: 267
Godina izdanja: svibanj 2015.
ISBN: 978-953-259-100-2
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 360 g
Cijena
129,00 kn
Cijena s popustom
90,30 kn
Popust
30%
 
  Dodaj u listu želja
 
Želim biti kao drugi
Nema tagova

Želim biti kao drugi esejističkim je dionicama prožeti roman u kojemu autor pripovijeda o vlastitome životu istodobno donoseći panoramski prikaz političkih i ekonomsko-socijalnih promjena koje je Italija od 1970t-ih pa do 2013. g. proživjela.
Rekonstruirajući svoj životni put Francesco Piccolo piše i o široj društvenoj zajednici, sve nas podsjećajući da smo žrtve i pokusni kunići različitih, mahom nedovoljno dobro osmišljenih eksperimenata u koristoljubljem vođenim političkim kuhinjama. Autor u etapama prijeđene životne putanje registrira markacijske oznake svoga formiranja, ali osim što se fokusira na različite iskustvene odrednice od kojih se oblikuje cjelina naših bića, on ističe i razvojne etape društva kojega je neodvojivim dijelom.
U romanu se čuveni slučaj otmice i ubojstva Alda Mora te drugi politički potresi prepliću s autorovim intimnim iskustvima, a njegove ljubavne ekstaze i razočaranja, poslovni uspjesi i gubici, osobne katarze i lomovi kontrapunktirani su humorno oslikanim sukobima i lomovima na političkoj sceni.
Želim biti kao drugi slojevit je i ambiciozan, ali i duhovit roman koji se, iako govori o Italiji, tiče i sviju nas. Roman je to koji esejistički secira, ali i prkosno ismijava, upozoravajući na zastrašujuću ispolitiziranost naših života: s politikom se budimo i s politikom liježemo, ona nam kroji sudbine i mistifikacijama puni glave, najčešće s jednim osnovnim ciljem – kako bi sadržaje naših džepova preusmjerila u nečije tuđe.

 
 
Povratak na pregled Knjiga