Nepostojeći stanovnik
Beletristika strana
Prevela s portugalskog Katarina Ramljak
Broj stranica: 276
Godina izdanja: lipanj 2017.
ISBN: 978-953-259-172-9
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
15,41 €17,12 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Dvadesetjednogodišnji Paulo student je prava i stažist u odvjetničkom uredu, ali i član Radničke stranke i gorljivi politički aktivist koji se razočara na političkoj i ideološkoj razini baš u trenutku kad su mu šanse za uspon na hijerarhijskoj ljestvici velike. Uništenih snova i bez perspektive, vozeći se u automobilu na povratku s jednog od zadnjih sastanaka Paulo uz cestu primijeti indijansku djevojčicu Mainu. Da bi je zaštitio od jakog pljuska, ponudi joj prijevoz koji uplašena Indijanka nevoljko prihvati. Ipak, ta će ih vožnja povezati, postat će sudbinska za oboje i puno duža nego su u prvi mah slutili.

Nepostojeći stanovnik ambiciozno je djelo nagrađivanog brazilskog autora Paula Scotta koje je okrunilo njegov rad. Riječ je o angažiranoj i majstorski ispisanoj sociološkoj analizi i kronici doba nakon diktature u Brazilu koja duboko proniče u nezaobilaznu temu uništavanja domorodačkih kultura. Scottova gusta i kompleksna proza, natopljena razumijevanjem i empatijom, bavi se obespravljenim brazilskim Indijancima i svojevrsni je krik za ispravljanjem stoljetne nepravde. Nepostojeći stanovnik potresna je priča o klasnim i rasnim razlikama, o ljubavi i gubitku, o odlascima i povratcima, a u čijem središtu su obespravljeni koje autor tjera da progovore.

„Izdvaja se ne samo iznimnom temom, nego i specifičnim načinom na koji autor piše. Nepostojeći stanovnik roman je s nelagodnom temom i neopisivo briljantnom društvenom poviješću post-diktature u Brazilu. To je kronika strahova mlade ljevice nakon „medenog mjeseca“ civilne vladavine te kronika predrasuda prema domorocima.“
David Faulds, The Literateur

“Iznimno odvažna priča; roman pršti gnjevom.”
The Guardian

„Ovaj je roman utjelovljenje složenih odnosa između više srednje klase i političara i osiromašenog  domorodačkog stanovništva.“ 
Kirkus

„Jedna od mnogobrojnih Scottovih vrlina jest to što pokazuje da se usuđuje, na svim razinama. Scott se ne boji stvoriti jedan od najzanimljivijih glasova u novijoj književnosti. To je glas indijanke Maine. Maina je daleko od stereotipa plemenitog divljaka koji se pojavljivao u našoj kulturi i našoj književnosti. Maina govori.“ 
O Globo

“Iako je tako bolna tema, Nepostojeći stanovnik odličan je primjer mogućnosti političkog angažmana kroz književnost i podsjetnik na jedan od najgorih zločina u povijesti čovječanstva, na zločin izmještanja i uništavanja domorodačkog stanovništva diljem kugle zemaljske. Pročitajte ovo ako se ne bojite zaplakati.”
Alexandra Büchler,
direktorica Literature Across Frontiers

Paulo Scott

Paulo Scott

Paulo Scott (1966., Porto Alegre) nagrađivani je brazilski pisac, prevoditelj, dramatičar, scenarist i suradnik u kulturnim medijima, a živi u Rio de Janeiru. Diplomirao je pravo na sveučilištu u Rio Grande do Sul. Njegov prvijenac, Histórias curtas para domesticar as paixoes dos anjos e atenuar os sofrimentos dos monstros (2001.) objavljen je pod pseudonimom Elrodris. Godine 2004. Paulo Scott bio je jedan o trojice finalista za nagradu “Premio Açorianos de Literatura” sa zbirkom priča Ainda orangotangos, koja je naknadno adaptirana za film, a film je nagrađen na 13. filmskom festivalu u Milanu. U 2005. objavio je roman Voláteis za koji je dobio nagradu “Autor Revelaçao do Ano de 2005 – Premio Jornal O Sul”. 2010. godine dobio je stipendiju “Petrobrás de Criaçao Literária” na kojoj je dovršio roman Nepostojeći stanovnik (2011.) i za njega dobio nagradu “Machado de Asis” te bio finalist za nagradu “Jabuti”. Godine 2013. izdao je roman Ithaca Road koji je dio projekta “Amores Expressos”, a 2014. objavio zbirku poezije Mesmo sem dinheiro comprei um esqueite novo za koju je dobio nagradu “Associaçao Paulista de Críticos de Arte – APCA 2014”. Za roman O ano em que vivi de literatura (2015.) dobio je nagradu “Premio Açorianos“.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Nepostojeći stanovnik' kupci su kupili i ove knjige

Putnik stoljeća
Putnik stoljeća
-10%
17,80 €19,78 €
Glas ruže
Glas ruže
-10%
Trenutno nedostupno
POŠALJITE UPIT
Kako god
Kako god
-10%
16,61 €18,45 €
Duboke se vode dižu
Duboke se vode dižu
19,78 €
Savršena prošlost
Savršena prošlost
-10%
15,41 €17,12 €
Naš duboki očaj
Naš duboki očaj
-10%
14,21 €15,79 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga