Regija stranaca
Beletristika domaća
Biblioteka Verbarij
Broj stranica: 300
Godina izdanja: studeni 2016.
ISBN: 978-953-259-149-1
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 13 x 20,8 cm

  Pošaljite upit
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Regija stranaca
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Što se dogodi kad se Ocean’s Eleven (Oceanovih 11) i The Sting (Žaoka) na papiru isprepletu s Three Days of the Condor (Tri Kondorova dana), kad žanr heist-movie susretne politički thriller i okrzne road-movie, a turbulentno događanje se smjesti u balkansku stvarnost, kad se skokne do Budimpešte, putuje na relaciji Beograd-Priština, odmori na vojvođanskom salašu, posluša opera u Düsseldorfu, prošeta splitskom rivom i tome doda nekoliko ljubavnih priča? Dobije se roman Regija stranaca, istinita bajka o tri simpatična, poštena lopova dostojna Hollywooda, i o još nekim, prilično ozbiljnim zločincima.
Budući da roman nije film, onda čitatelja ne oduševljavaju Paul Newman, Robert Redford ili George Clooney nego vještina pisca koji psihološki iznijansirano gradi likove, maštovito opisuje ambijente, niže atmosferski zgusnute scene i majstorski komponira složenu radnju. A budući da regija o kojoj je riječ nije mjesto zbivanja američke komedije, nego istočnoeuropske tranzicijske i – u njezinom jugoistočnom dijelu – poratne realnosti od koje tragedija nikad nije daleko, onda se i smiješak na licu s kojim se čitatelj divi duhovitosti i dosjetljivosti pisca povremeno zaledi.
Treći roman Edija Matića spada u ona djela koja se čitaju s uživanjem i u jednom dahu, da bismo im se potom odmah vratili i počeli čitati ispočetka.

Alida Bremer


Krenuvši od intrigantnog kriminalističkog zapleta, pa skrećući potom u životne priče nekoliko nezaboravnih likova i njihovih ljubavi, dolazeći u konačnici do oštre kritike društva u posttranzicijskim zemljama, Edi Matić suvereno vozi cestama svoje Regije. Dok se na prvim sjedalima ove narativne jurilice mijenjaju odlično profilirani karakteri, vrata nam otvaraju velika kasina, operne kuće, obiteljski stanovi i salaši, što dalje vijuga, cesta sve više miriši na magiju: jeftine prostitutke ovdje se preobražavaju u najveće ljubavi, a trojica vedrih lopova postaju prepoznatljivi simboli istočne Europe, koja u sebi nosi vječnu glad za boljim životom. I dok se čini da je stranaca puno, da se stalno prelaze političke granice i jezici nam priječe razumijevanje, na kraju ove dinamične vožnje pisac jasno dokazuje je da među nama ni granica ni stranaca nema, da se istina o zločinima nikad neće do kraja razmotati, a ljubav će uvijek biti najdublja težnja svakoga čovjeka.
Edi Matić na lucidan način u uzbudljivu žanrovsku literaturu ‘krijumčari’ dobru književnost i ispisuje rečenice koje majstorski uvlače u atmosferu, tjeraju na razmišljanje, na plač i na smijeh. Upravo ta odlika romana glavna je preporuka za Regiju stranaca.

Korana Serdarević

Edi Matić

Edi Matić

Edi Matić rođen je 1962. u Splitu. Bavio se grafičkim dizajnom i glazbenom i video produkcijom. Jedan je od osnivača udruge za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs i SpLitera. Za vrijeme rata vodio je njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH i bio pokretač i koproducent mjuzikla „Sarajevski krug“.

Kao fotograf imao je samostalne izložbe u Beču, Grazu, Leipzigu i Splitu.

Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i časopisu svjetske književnosti Asymptote.

2008. u izdanju Naklade Ljevak izlazi mu roman Ovdje fali ženska ruka. Kao rukopis ulazi u finale V.B.Z.-ovog natječaja za neobjavljeni roman 2007., 2008. je nominiran za nagradu Kiklop, a bio je i u užem izboru nagrade roman@tportal.hr.

2012. u izdanju Naklade Ljevak izlazi i roman Grimalda, koji je dobio austrijsku književnu nagradu Steiermärkische Bank. Grimaldu u Austriji objavljuje izdavačka kuća Leykam, u Srbiji KR Rašić, a u Makedoniji Goten publishing.

2016. u izdanju Hena coma izlazi mu roman Regija stranaca.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Regija stranaca' preporučujemo i ove knjige

Krijumčari čudnih stvorenja
Krijumčari čudnih stvorenja
21,90 €
Ministar u jezeru
Ministar u jezeru
-10%
16,61 €18,45 €
Skarabej
Skarabej
-10%
15,41 €17,12 €
Strano tijelo
Strano tijelo
-10%
16,61 €18,45 €
Crvotočina
Crvotočina
-10%
19,71 €21,90 €
Groznica tame
Groznica tame
-20%
14,76 €18,45 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga