Pisma iz Diletantije
Publicistika / Ostalo
Broj stranica: 408
Godina izdanja: 2004.
ISBN: 953-6510-77-4
Uvez: tvrdi uvez
Format: 16,5 x 23,5 cm
18,58 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Pisma iz Diletantije
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Nakon trećesiječanjske rotacije vlasti 2000. Zvonimir Berković u formi epistola počinje svoj javnosavjetnički staž obračajući se stvarnim i simboličnim adresatima hrvatske prošlosti i sadašnjosti. Rafiniranom, pomalo starinskom i uravnoteženom rečenicom, on se odvažio posredovati između estetskih načela vlastita svijeta, nikada ogoljenih od svojih etičkih parnjaka, i hrvatske političke klase, najčešće nagluhe za poeziju, Plutarha ili Haydna. Samo naoko uzaludan trud napor, naime, da protagonistima vlasti javno pošalje poruku o strukturnim ali i etičkim obavezama njena obnašanja demonstrira autorov upravo seriozan tip mišljenja, ali i depatetizirano moraliziranje i intelektualni aktivizam nimalo čest na domaćem kulturno-političkom nebu. Berkovićeva ambicija da dokraja istjera mak na konac s političarima koji šutke, bez uzvrata, "sudjeluju" u komunikaciji, rekreirajući više-manje vlastite samodostatnosti, svakako imponira i predstavlja vjerodostojnu društvenu kroniku druge polovice prošloga i prvih godina ovoga stoljeća, ako ne, pišući mrtvima i izvanvremenicima i alternativnu povijest Hrvata. Kako su potonji u stalnom radnom odnosu s onim svijetom, autorova metafizička korespondencija nimalo ih naravno ne obavezuje, ali ima itekakav značaj u vrednovanju suvremenosti koju je i takvim metaforičkim situiranjem moguće čitati kao izvedenicu potencijala prošlosti. Berković pritom, bez imalo mesijanskog kompleksa, opsesivno ali integralno čita hrvatsku prošlost, kako bi, valjda, utješio njezinu sadašnjost. Negdje između punokrvne književnosti i majstorske publicistike, negdje između književno-političkog eseja i kratke priće, on ispisuje svoju i našu Diletantiju dajući joj ime, podrijetlo i značenje. Kandidirajući pritom poneke od svojih nalaza kao, doima se, točno rješenje njene žilave i počesto nerješive jednadžbe.

Zvonimir Berković

Zvonimir Berković

Zvonimir Berković, rođen 1928. u Beogradu, filmski je redatelj i scenarist, kazališni i glazbeni kritičar te esejist. Bio je dramaturg Zagrebačkog dramskog kazališta i Jadran filma te profesor filmskog scenarija i dramaturgije na ADU u Zagrebu. Koscenarist je filmova Opsada i H-8, te scenarist Kontese Dore, Poslije predstave, Ronda… Režirao je dokumentarne i igrane filmove, od kojih su najpoznatiji Moj stan, Rondo, Putovanje na mjesto nesreće, Ljubavna pisma s predumišljajem, Kontesa Dora i Balada o pijetlu. Za svoj redateljski i scenaristički rad je nagrađivan. Posljednjih desetak godina intenzivno se bavio proučavanjem i komentiranjem društvene zbilje u tjedniku Globus i dnevniku Vjesnik. Objavio: Zvonar katedrale duha (Znanje, Zagreb, 1995.) i Dvojni portreti (Otokar Keršovani, Rijeka, 1998.).

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Pisma iz Diletantije' kupci su kupili i ove knjige

Pas na cesti
Pas na cesti
15,79 €
Opća opasnost
Opća opasnost
13,14 €
Košer
Košer
15,79 €
Bidon
Bidon
14,20 €
Kod kuće je najgore
Kod kuće je najgore
18,45 €
Što smo izgubili u vatri
Što smo izgubili u vatri
18,45 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga