Kupe br. 6
Beletristika strana
Preveo s finskog
Boris Vidović
Broj stranica: 212
Godina izdanja: studeni 2017.
ISBN: 978-953-259-190-3
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
14,21 €15,79 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Kupe br. 6
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Radnja romana smještena je u kupe vlaka transsibirske željeznice na relaciji od Moskve do Ulan Batora. Taj kupe dijeli mlada Finkinja, studentica arheologije na moskovskom sveučilištu osamdesetih s Vadimom Nikolajevičem Ivanovim, vulgarnim i sirovim ruskim građevincem s lukom i votkom u torbi. Ona je ostavila svoj život u Moskvi u želji da vidi drevne crteže na stijenama Ulan Batora, a on je krenuo za poslom na novo gradilište u Mongoliji. Šutljiva djevojka postaje „zarobljenica“ Vadimovih beskrajnih, prostotama začinjenih tirada o vlastitom životu, ženama i Sovjetskom Savezu. Hoće li joj se toliko željeno putovanje kroz sibirska bespuća pretvoriti u najgoru noćnu moru?

Rosa Liksom neobičan je glas suvremene finske književnosti čija su djela okrunjena brojnim vrijednim nagradama i nominacijama. I za Kupe br.6 može se reći da je neobičan roman: bizaran i mračan, ali s druge strane divno maštovit i nezaboravan. Priču nose dvoje naoko nespojivih likova, između kojih se ukotvio treći: nepregledni, snijegom i ledom okovani Sibir čije se vedute ritmično smjenjuju kroz prozor vlaka, a kojima je djevojka jednako zarobljena kao i Vadimovim monolozima. Pejzažne su dionice tako preuzele ulogu posrednika među suputnicima, a Kupe br. 6 pretvorile u dojmljivu posvetu izgubljenom svijetu bivšeg Sovjetskog Saveza kojeg je Rosa Liksom vješto otela zaboravu svojim začudnim umijećem pripovijedanja. U ovoj je iznimnoj prozi autorici uspjelo minimalističkim sredstvima postići maksimalan efekt.

“Liksom je majstorica kontroliranog pretjerivanja. Uz pomoć tek nekoliko pažljivo odabranih poteza i mini-priče, ona je u stanju stvoriti cijelu jednu ljudsku sudbinu.”
Finlandia Literary Prize

“Ovaj je roman izvanredan. Neumoran je u svojoj misiji svjedočenja o kompleksnoj, danas izgubljenoj naciji koja je uvijek bila i bit će specifična. Istodobno uvjerljiva i odbojna, ova vas priča osvoji i drži do kraja. Liksom svoje čitatelje povlači po ruinama Rusije i tek kad dođete do samoga kraja, ona će povući zastore i dopustiti vam da vidite i nadu.”
Grist

“Samo književna kompozicija vrijedi svakog novčića; melodični, ritmični jezik, sažeta, poetična proza prepuna mirisa, okusa i boja… Djevojka i čovjek, ovaj neuobičajeni par, prate jedno drugo kroz pustu ravnicu kao da su u filmu Andreja Tarkovskog. “ 
Svenska Dagbladet

“Kupe br. 6 ima zadatak da istodobno potkopava i slavi Majku Rusiju. Delikatan je to trik, ali finska autorica Rosa Liksom izvodi ga suptilno i vješto. Njezino je veliko postignuće to što portret koji ona slika čitatelj teško ostavlja iza sebe.” 
Washington Independent Review of Books

“Liksom pronalazi ljepotu u onome najružnijem. Ona vidi nešto posebno i komično u nezaboravnom i groznom Ivanovu i ispunjava industrijsku pustoš neobjašnjivim šarmom. Rezultat je sjajna elegija boležljivim, posljednjim danima uvrnutog carstva.”
Wall Street Journal

Rosa Liksom

Rosa Liksom (r. 1958., Ylitornio) nagrađivana je finska spisateljica, ali i renominara slikarica i redateljica. Potječe iz obitelji farmera i lovaca na sobove sa sjevera Finske. U dobi od sedamnaest godina napušta Laponiju zbog studija antropologije i društvenih znanosti na sveučilištima, prvo u Helsinkiju, a potom u Kopenhagenu i Moskvi. Pored navedenog mladost su joj obilježila i ljeta provedena u Parizu te život na sjeveru Norveške. Prve tri knjige napisala je za svog boravka u Christianiji, u Kopenhagenu. Za svoj debitantski roman Yhden yön pysäkki (1985.) dobila je nagradu „J. H. Erkko“, dvaput je bila nominirana za nagradu „Nordic“, a za roman Kupe br. 6 (2011.) dobila je „Finlandia Literary Prize“. Njezina su ostala djela: zbirke kratkih priča Unohdettu vartti (1986.), Väliasema Gagarin (1987.), Go Moskova go (1988.), Tyhjän tien paratiisit (1989.), Bamalama (1993.), Perhe (2000.), Maa (2006.), romani Kreisland (1996.), Reitari (2002.), Kupe br. 6 (2011.) te dječje knjige Jepata Nastan lentomatka (2002.) i Tivoli Tähtisade (2004.).

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Kupe br. 6' kupci su kupili i ove knjige

Nimrodov luk
Nimrodov luk
-10%
13,02 €14,47 €
Dvije noći u Barceloni
Dvije noći u Barceloni
-10%
11,83 €13,14 €
Polovica duše
Polovica duše
-10%
14,21 €15,79 €
Simfonija u bijelom
Simfonija u bijelom
-10%
14,21 €15,79 €
Pepeljugino maslo
Pepeljugino maslo
-20%
Vegetarijanka
Vegetarijanka
-20%
 
 
Povratak na pregled Knjiga