Kupe br. 6
Kupe br. 6
 


Beletristika strana
Preveo s finskog
Boris Vidović
Broj stranica: 212
Godina izdanja: studeni 2017.
ISBN: 978-953-259-190-3
Uvez: meki uvez s klapnom / tvrdi uvez
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 280 g
Cijena
119,00 kn
Cijena s popustom
95,20 kn
Popust
20%
 
  Dodaj u listu želja
 
Kupe br. 6
Nema tagova

Radnja romana smještena je u kupe vlaka transsibirske željeznice na relaciji od Moskve do Ulan Batora. Taj kupe dijeli mlada Finkinja, studentica arheologije na moskovskom sveučilištu osamdesetih s Vadimom Nikolajevičem Ivanovim, vulgarnim i sirovim ruskim građevincem s lukom i votkom u torbi. Ona je ostavila svoj život u Moskvi u želji da vidi drevne crteže na stijenama Ulan Batora, a on je krenuo za poslom na novo gradilište u Mongoliji. Šutljiva djevojka postaje „zarobljenica“ Vadimovih beskrajnih, prostotama začinjenih tirada o vlastitom životu, ženama i Sovjetskom Savezu. Hoće li joj se toliko željeno putovanje kroz sibirska bespuća pretvoriti u najgoru noćnu moru?

Rosa Liksom neobičan je glas suvremene finske književnosti čija su djela okrunjena brojnim vrijednim nagradama i nominacijama. I za Kupe br.6 može se reći da je neobičan roman: bizaran i mračan, ali s druge strane divno maštovit i nezaboravan. Priču nose dvoje naoko nespojivih likova, između kojih se ukotvio treći: nepregledni, snijegom i ledom okovani Sibir čije se vedute ritmično smjenjuju kroz prozor vlaka, a kojima je djevojka jednako zarobljena kao i Vadimovim monolozima. Pejzažne su dionice tako preuzele ulogu posrednika među suputnicima, a Kupe br. 6 pretvorile u dojmljivu posvetu izgubljenom svijetu bivšeg Sovjetskog Saveza kojeg je Rosa Liksom vješto otela zaboravu svojim začudnim umijećem pripovijedanja. U ovoj je iznimnoj prozi autorici uspjelo minimalističkim sredstvima postići maksimalan efekt.

“Liksom je majstorica kontroliranog pretjerivanja. Uz pomoć tek nekoliko pažljivo odabranih poteza i mini-priče, ona je u stanju stvoriti cijelu jednu ljudsku sudbinu.”
Finlandia Literary Prize

“Ovaj je roman izvanredan. Neumoran je u svojoj misiji svjedočenja o kompleksnoj, danas izgubljenoj naciji koja je uvijek bila i bit će specifična. Istodobno uvjerljiva i odbojna, ova vas priča osvoji i drži do kraja. Liksom svoje čitatelje povlači po ruinama Rusije i tek kad dođete do samoga kraja, ona će povući zastore i dopustiti vam da vidite i nadu.”
Grist

“Samo književna kompozicija vrijedi svakog novčića; melodični, ritmični jezik, sažeta, poetična proza prepuna mirisa, okusa i boja… Djevojka i čovjek, ovaj neuobičajeni par, prate jedno drugo kroz pustu ravnicu kao da su u filmu Andreja Tarkovskog. “ 
Svenska Dagbladet

“Kupe br. 6 ima zadatak da istodobno potkopava i slavi Majku Rusiju. Delikatan je to trik, ali finska autorica Rosa Liksom izvodi ga suptilno i vješto. Njezino je veliko postignuće to što portret koji ona slika čitatelj teško ostavlja iza sebe.” 
Washington Independent Review of Books

“Liksom pronalazi ljepotu u onome najružnijem. Ona vidi nešto posebno i komično u nezaboravnom i groznom Ivanovu i ispunjava industrijsku pustoš neobjašnjivim šarmom. Rezultat je sjajna elegija boležljivim, posljednjim danima uvrnutog carstva.”
Wall Street Journal

 
 
Povratak na pregled Knjiga