Stramer
2022-2023
Beletristika strana
Preveo s poljskog Emilio Nuić
Broj stranica: 328
Godina izdanja: ožujak 2023.
ISBN: 978-953-259-410-2
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Format: 14 x 21,5 cm
21,90 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Stramer
Nema tagova

Smješten u gradić Tarnów, roman Stramer bavi se sudbinom istoimene židovske obitelji. Nathan se iz Amerike vratio u Poljsku, svojoj velikoj ljubavi – Rywki. Početak je 20. stoljeća, njih dvoje zatječemo u tijesnu stanu sa šestero djece. Vrijeme je to u kojem vladaju siromaštvo i nezaposlenost, a obitelji je dodatni teret židovsko porijeklo na koje zajednica ne gleda blagonaklono. No Strameri su žilav svijet. Za razliku od oca, koji uspijeva upropastiti svaki posao, djeca su inteligentna i snalažljiva. Kroz mnoge godine svatko od njih pronalazi svoje mjesto: netko u ljubavi, netko u poslu, a neki u politici. Međutim, antisemitizam je sve izraženiji, priče o nadolazećem ratu sve su glasnije, a dobri Strameri, razboritosti unatoč, ne mogu ni zamisliti što ih sve čeka.

Mikołaj Łoziński napisao je nezaboravan višegeneracijski povijesni roman kojim nam približava međuratne godine u poljskoj Galiciji, sjecištu različitih kultura, nacija i vjera. Svaki je Stramer junak ove čvrsto ulančane pripovijesti o životu na dnu društvene ljestvice, ali unatoč tomu obojenom i smijehom i tugom, ljubavima i gubicima, uspjesima i porazima. U ovom majstorski ispisanom mozaiku osobnih drama prepoznaje se iskrena posveta ljudskoj ustrajnosti i dobroti.
 


“Savršeno analizirajući način na koji se u Poljskoj ponovno stvarala nacionalistička i nacistička zamka, Mikołaj Łoziński slika fascinantnu fresku koja ostavlja bez daha.”
Ariane Singer, Le Monde

“Ta bi priča o siromašnoj židovskoj obitelji koja je između dva rata živjela u Tarnówu, naizgled trebala biti osuđena na neizbježnu tugu i znani svršetak. A ipak je Mikołaju Łozińskom uspjelo izbrisati crnilo kojim su obojena naša sjećanja na ono doba. Junaci ne znaju što ih čeka, mi to i predobro znamo. Autor dopušta svojim likovima da griješe, čine nebrojene gluposti; dodjeljuje im život, katkad trivijalan, katkad iznimno smislen, katkad groteskan, veseo i tragičan.”
Adam Zagajewski

Stramer spaja intimnost autorova osobnog glasa s epskim zamahom klasične obiteljske sage – poput Singerova romana prožeta modernim senzibilitetom i suzdržanošću. Svijest da je prošlost nedokučiva spaja se s nadom da se ona još može opisati i osjetiti, zadržati i upisati u vlastitu potragu i dvojbe autora kao potomka njegovih likova.”
Agnieszka Holland

Mikołaj Łoziński

Mikołaj Łoziński

Mikołaj Łoziński (r. 1980.) poljski je pisac i scenarist. Njegov debitantski roman Reisefieber (2006.) u Poljskoj je dobio jedno od važnijih priznanja, „Nagradu Kościelskih“, zadobio popularnost u publike, nominiran je za najvažniju poljsku književnu nagradu „Nike“ i preveden na pet jezika. Već sljedeći roman, pod naslovom Książka, osvojio je uglednu nagradu „Paszport Polityki“ (2011.). Łoziński je glas novoga poljskog naraštaja, svestrani milenijalac-erudit: radio je kao soboslikar, prevoditelj na francusko-njemačkoj televiziji, fotograf, izlagao je u galerijama, pisao scenarije, a autor je i zbirke basna za djecu, Bajki dla Idy.  Njegov roman Stramer, objavljen 2019. godine, bio je nominiran za nagradu „Nike“  te ušao u finale Književne nagrade Srednje Europe „Angelus“. 

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Stramer' kupci su kupili i ove knjige

Putnik stoljeća
Putnik stoljeća
-10%
17,80 €19,78 €
Dječak koji je crtao sjene
Dječak koji je crtao sjene
20,90 €
Prokletstvo Palmisana
Prokletstvo Palmisana
-10%
16,61 €18,45 €
Nebeska tijela
Nebeska tijela
-10%
16,61 €18,45 €
Knjižničarka na konju
Knjižničarka na konju
21,90 €
Lom
Lom
-10%
16,61 €18,45 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga