Brat od leda
2020-2021

Preveo s katalonskog Nikola Vuletić
Broj stranica: 248
Godina izdanja: kolovoz 2020.
ISBN: 978-953-259-292-4
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Format: cm
Masa: g
 
Brat od leda
Nema tagova

Mlada umjetnica i profesorica književnosti u Španjolskoj s mnogima dijeli perspektivu – život je nepredvidiv, a egzistencija nesigurna. Njezinu obitelj uz oca i majku čini osebujni brat, koji kao da je cijeloga života zarobljen u ledu. Intrigirana njegovim stanjem, ona kreće opsesivno istraživati o polarnim predjelima Zemlje, dugo nedostupnim i nepoznatim.

Što nam znače ledena prostranstva? Aliciji Kopf mnogo, a to je maestralno pokazala objavivši vizualno i tekstualno bogatu knjigu koja povezuje ispovjednu fikciju, putopis i zabilješke istraživačkoga rada. Svojim nas projektom, kako će knjigu sama nazvati, nepovratno uvlači u vlastito iskustvo svijeta – toliko duboko da najednom, i ne snašavši se, ledom putujemo i sami.


"Brata od leda valja pokloniti najmudrijim prijateljima... Knjiga godine? Izgleda da jest.“
Eileen Batersby, The Irish Times

Brat od leda [...] odvažan je i formom i temom. Autoričin pristup predstavlja važan uvid u autizam, radikalan dodatak postojećim narativima o poteškoćama.”
Marta Bausels, The Guardian

"U Bratu od leda [...], kompozitu povijesti, eseja i fikcionaliziranih memoara [...], nešto opipljivo i bitno skovano je iz ništavila."
Sam Sacks, Wall Street Journal

„... zavodljiv, svjetlucav i promjenjiv krajolik koji vas uvlači u sebe čak i kad zamućuje i, na kraju, izbjegava svaku odrednicu.“
Laurie G., Politics and Prose

„... roman je zagonetan i razigran, a ono što mu nedostaje na razini konvencionalne priče nadoknađuje maštovitom i snažnom, iskrenom prozom.“
Publishers Weekly

 
 
Povratak na pregled Knjiga