Što nas veseli u novoj čitateljskoj godini

Što nas veseli u novoj čitateljskoj godini

Za novu, 2024. godinu, u kojoj svima želimo puno zdravlja, mira i veselja, pripremili smo velik broj naslova kojima će čitatelji moći proputovati cijelom kuglom zemaljskom u društvu nezaboravnih junaka, a kroz priče uronjene u turbulentne povijesne događaje te one koji propituju aktualne, dramatične sfere naše suvremenosti. Otvorit će se mnogi svjetovi – začudni, fantastični, napeti, romantični i potpuno realni – u sjajnim romanima istaknutih domaćih i svjetskih autora.

Dva su naslova kojima otvaramo godinu, što bi se reklo, vatrometom! Jedan je spektakularno-magično-detektivski roman Krijumčari čudnih stvorenja čitateljima već poznate, odlične irske autorice Jess Kidd. Pripremite se na mračni i uzbudljivi viktorijanski London, na cirkuske performere, prevarante i zle kolekcionare, ali i na sirene! Drugi je roman gotovo poslovična naziva Narod što u snijegu sije, debitantski dragulj saamske autorice Tine Harnesk.

Uz Krijumčare čudnih stvorenja pripremite se na mračni i uzbudljivi viktorijanski London, na cirkuske performere, prevarante i zle kolekcionare, ali i na sirene!

Riječ je od djelu koje će vam zagrijati srce i ganuti vas do suza, o obiteljskoj priči švedskog sjevera, priči kao nijednoj drugoj, s glavnim likom koji ćete pamtiti dovijeka. Oba romana moći ćete pročitati već s početkom veljače!

U ožujku 2024. stiže prava bomba, monumentalni roman Naš dio noći Mariane Enríquez, argentinske književne zvijezde koju nazivaju i kraljicom macabrea. Riječ je o uznemirujućem romanu, žanrovskom amalgamu fantastike i horora, koji u svojim blistavim dubinama skriva politički angažirano štivo. Kroz priču o ocu i sinu, o mračnoj organizaciji Red i o silama Tame Enríquez tematizira odnos roditelja i djece obilježenih strašnim nasljeđem, a pritom izvanredno balansira intimno i političko.

U ožujku 2024. stiže prava bomba, monumentalni roman Naš dio noći Mariane Enríquez.

Ljubitelji žanra, koji su Enríquez upoznali kroz izvrsnu zbirku priča Što smo izgubili u vatri, već se s nestrpljenjem raspituju o romanu, laureatu brojnih nagrada.

Perjanica naše autorske liste, Elif Shafak, okrunit će ljeto 2024. novim romanom koji je, kako ističe njezina agencija, najbolji što je dosad napisala. I na nebu teku rijeke radni je naslov djela u čijem je središtu glavna junakinja, kapljica vode, koja će u svim svojim pojavnim oblicima lutati zemaljskom kuglom kroz stoljeća pa sve do današnjih dana. Ova epska priča otvorit će vrata drevnog grada Ninive uz Tigris, dveri povijesnog i suvremenog Londona uz tok čuvene Temze te šarolika prostranstva Turske.

Elif Shafak okrunit će ljeto 2024. novim romanom koji je, kako ističe njezina agencija, najbolji što je dosad napisala.

Uz to što sadrži brojne svoje junake, ovaj je roman dirljiva posveta simbolu života – vodi – a sve njegove začudne niti povezuje ploča lapis lazuli, ispisana stihovima veličanstvenog Epa o Gilgamešu.

Što se tiče priča s Dalekog istoka, na koje smo navikli naše čitatelje, objavit ćemo roman magnetična naslova Vrt večernjih magli. Djelo je to malezijskog pisca Tan Twan Enga, napisan na engleskom jeziku. Riječ je o nagrađivanom, svjetskom bestseleru u kojemu nas autor vodi u tri različita vremenska razdoblja. Glavna je junakinja Teoh Yun Ling, s iskustvom zarobljeništva u  Drugom svjetskom ratu, nakon kojega postaje sutkinja koja nadzire predmete ratnih zločina. Nastojeći nakon rata stvoriti vrt u znak sjećanja na svoju sestru, koja rat nije preživjela, tijekom malajske izvanredne situacije ona počinje raditi kao šegrtica čuvenog japanskog vrtlara. Brutalnost, antagonizam i mržnja u ovome se romanu smjenjuju s ljubavnom pričom, milosrđem i otvorenošću koje ujedinjuje Engov suptilni, poetični stil pisanja, zbog kojega je kritika pohvalila roman kao „gotovo savršeno djelo nevjerojatne ljepote“.

Desetak domaćih autora predstavit će se novom prozom: režiser, scenarist i romanopisac Dejan Šorak filmičnim romanom Putnik usputne postaje u kojem se bavi temom umjetnosti u okvirima totalitarizma i čovjekovom prirodom koju prikazuje kao beznadno korumpiranu.

Desetak domaćih autora predstavit će se novom prozom.

Lora Tomaš nakon nagrađenog prvijenca Slani mrak stiže s epistolarnim romanom Papir tvoje kože, koji gradi na temelju putovanja Indijom i Nepalom. Pripovjedačica u Delhiju upoznaje fotografa K-a, s kojim se zbliži i koji joj fragmentarno priča o svojoj mrtvoj majci. Cinci a Viro novi je roman Marka Gregura s radnjom na samom početku 20. stoljeća i junakom iz siromašne, seljačke obitelji koji se sprijatelji sa susjedima, cincarima koji generacijama žive u tom kraju. Pored navedenog stiže i roman Maršal na Poljudu Dragana Markovine i Čovjek koji je naslikao Tita Zlatka Krilića.

Pratite naše stranice, obilježimo ovu čitateljsku godinu zajedno, knjigama koje se pamte!