05.02.2021.

“VOŠICKI” Marka Gregura dobitnik Frica 19/20

VOŠICKI, Marko Gregur

S ponosom objavljujemo kako je roman Vošicki Marka Gregura proglašen dobitnikom književne nagrade Fric za 2019/2020. Dodjela nagrada održana je 4.2.2021. u zagrebačkom HNK, a u žiri su bili Biljana Romić, Jagna Pogačnik, Igor Vikić, Vlado Martek, Vesna Degoricija i Hrvoje Klasić. Nagradu dodjeljuje tjednik Express uz pokroviteljstvo Barcaffea. Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su romani Sjećanje šume Damira Karakaša, Crvena voda Jurice Pavičića i Schindlerov lift Darka Cvijetića.

Vošicki je opsežna, a opet sažeta, jer u njoj ima doživljaja za mnoge živote, romansirana biografija koja prati život tog češkog doseljenika od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. i smrti u klijeti bez struje i vode. Sukobljavali su se u Vošickom izdavač-entuzijast, idealist i vjernik knjige s nužno komercijalnim tiskarom. Zapamćen je po objavljivanju djela Karla Maya, Augusta Cesarca i Miroslava Krleže, neposredno nakon Obznane, kada se to nitko drugi nije usudio. Sve to mu nikako nije pomoglo u doba NDH-a, začudo ni u doba Jugoslavije.

Nakon velikog uspjeha romana Mogla bi se zvati Leda novi roman Marka Gregura osim što prikazuje život Vinka Vošickog povremeno je i literarizirana monografija Koprivnice, leksikon imena i galerija karaktera, dramatizirana fiktivnim likovima poput obitelji Ružić i Rosenberg. Velika je ovo priča o pravom čovjeku u krivim vremenima, o dvama svjetskim ratovima i nebrojenim političkim prevratima, usred kojih je Vošicki pozdravljao s „Got do kristi Kunst“ (Bog uskrisi umjetnost). E, pa ovaj roman čini baš to i vraća dio duga gospodinu Vošickom.