03.03.2020.

RAZGOVORI UGODNI: Hrvoje Kovačević

1. Poznati ste i nagrađivani dječji pisac, ali pišete i za odrasle. Tko je zahvalnija publika?

Djeca su svakako iskrenija i otvorenija, kažu što misle i pitaju što god im padne na pamet. Osim toga, pisci za djecu češće su u prilici družiti se sa svojom publikom tijekom posjeta školama i dječjim odjelima knjižnica.

2. Izlazi vam novi roman. O čemu se radi i koliko je trajao rad na romanu?

Ministar u jezeru roman je u kojem sam ubio ministra zdravstva. Tijekom gužve koja slijedi dopuštam likovima da kažu što misle o politici i svemu ostalom. Usput je glavni junak prisiljen otkriti tko je to ministru gurnuo glavu u Jarun te je dovoljno dugo držao pod vodom. Roman je nastajao devet mjeseci, dakle nije se rodio prije vremena.

3. Što su za Vas idealni uvjeti za pisanje?

Idealno je kada cijeli dan mogu pisati samo ono što želim. Pri tome mi kućanski poslovi ili šetnja psa nisu problem, nego dobrodošla pauza. Problem su mi prekidi u kojima moram pisati naručene tekstove.

4. Čitate li svaki dan? Koji dio dana odvajate za druženje s knjigom?

Svaku večer oko dvadeset sati legnem s nekom knjigom i – uživam, bez obzira na to radi li se o knjizi koju iz nekog razloga moram pročitati ili o vlastitom izboru.

5. Koju biste poruku dali ljudima koji ne čitaju?

Preporučio bih im da pokušaju čitati. Lako je moguće da će im se svidjeti. Recimo, ne bi bilo loše da počnu s Ministrom u jezeru.