Café Hyena
Beletristika strana
Prevela sa slovačkog Sanja Milićević Armada
Broj stranica: 142
Godina izdanja: rujan 2014.
ISBN: 978-953-259-082-1
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
13,02 €14,47 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Café Hyena
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

"Petržalka je mjesto gdje vrijeme nema utjecaja. Ondje žive stvorenja o kojima ostatak svijeta misli da više ne postoje, da su izumrli." Tako Beňová u romanu opisuje  bratislavski ali i slovački fenomen, općinu Petržalka, u kojoj živi četvrtina stanovnika Bratislave. To je mjesto čiji se genius loci „sastoji u tome što se ondje nakon nekog vremena svatko počne osjećati kao debil koji ništa nije uspio u životu“. Na takvom mjestu, u stambenoj zgradi u kojoj zidovi sviraju i pričaju a radijski prijemnici su godinama namješteni na jednoj stanici, žive Elza i Ian, koji zajedno s Rebekom i Elfmanom čine asocijalnu četvorku Petržalke. 

Roman je manje priča a više fragmentirana slika života dvaju neambicioznih parova kojima je „Café Hyena“ omiljeno mjesto i sjedište za donošenje strategije preživljavanja. Likovi otkrivaju svoje karakterne crte kroz svoja zapažanja, sjećanja, refleksije te lucidne i duhovite komentare pa su, bez obzira na isprekidanu i nesustavno vođenu radnju, pred nama junaci čija stanja i razgovore razumijemo, i koji nam se brzo uvuku pod kožu. Café Hyena je roman kojeg karakteriziraju intertekstualnost, poetsko pripovijedanje te jezično i stilsko eksperimentiranje - čime se Jana Beňová ističe kao jedna od najperspektivnijih slovačkih autorica. 

Jana Beňová

Jana Beňová

Jana Beňová je slovačka pjesnikinja i prozna spisateljica koja je diplomirala na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Bratislavi s diplomom kazališne dramaturgije. Pisala je za publikacije Dotyky, Fragment i Slovenské Pohľady. Potom je radila kao novinar za dnevne novine SME, pišući pod imenom Jana Parkrová. Trenutno je zaposlena kao urednik u Kazališnom institutu u Bratislavi.
Debitirala je zbirkom pjesama, Svetloplachý (1993), a nakon toga ponovno zbirkom pjesama Lonochod (1997.), koja je kao i prva zbirka putopis međuljudskih odnosa, ljubavi i životnih zapažanja. Uslijedili su zbirka pjesama Nehota (1997.), roman Parker (2001.) i zbirka kratkih priča Dvanásť poviedok a Ján Med (2003.). Njezinu zbirku kratkih priča obilježava pjesnički senzibilitet vezan uz gorak uvid u ljudski um i ljudsko ponašanje.
U proljeće 2008. godine objavila je Plan praćenja s podnaslovom Café Hyena. 
Njezin najnoviji roman Preč! Preč! (Get off! Get off!) označen je njezinim originalnim humorom i lakoćom izražavanja – precizno, živo i spontano.
Jana Benova je za roman Plan praćenja/Cafe Hyena bila jedna od dobitnica Nagrade Europske unije za književnost za 2012. godinu koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i književnim nadama EU-a. Također je 2009. I 2013. bila finalistica za najugledniju slovačku nagradu za književnost Anasoft.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Café Hyena' kupci su kupili i ove knjige

Bit ću ondje
Bit ću ondje
19,78 €
Hana
Hana
-10%
15,41 €17,12 €
Među ženama
Među ženama
-10%
16,61 €18,45 €
Soba moje sestre
Soba moje sestre
-10%
13,02 €14,47 €
Dolina strasti
Dolina strasti
-10%
16,61 €18,45 €
Duboke se vode dižu
Duboke se vode dižu
19,78 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga