Jana Beňová

Jana Beňová

Jana Beňová je slovačka pjesnikinja i prozna spisateljica koja je diplomirala na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Bratislavi s diplomom kazališne dramaturgije. Pisala je za publikacije Dotyky, Fragment i Slovenské Pohľady. Potom je radila kao novinar za dnevne novine SME, pišući pod imenom Jana Parkrová. Trenutno je zaposlena kao urednik u Kazališnom institutu u Bratislavi.
Debitirala je zbirkom pjesama, Svetloplachý (1993), a nakon toga ponovno zbirkom pjesama Lonochod (1997.), koja je kao i prva zbirka putopis međuljudskih odnosa, ljubavi i životnih zapažanja. Uslijedili su zbirka pjesama Nehota (1997.), roman Parker (2001.) i zbirka kratkih priča Dvanásť poviedok a Ján Med (2003.). Njezinu zbirku kratkih priča obilježava pjesnički senzibilitet vezan uz gorak uvid u ljudski um i ljudsko ponašanje.
U proljeće 2008. godine objavila je Plan praćenja s podnaslovom Café Hyena. 
Njezin najnoviji roman Preč! Preč! (Get off! Get off!) označen je njezinim originalnim humorom i lakoćom izražavanja – precizno, živo i spontano.
Jana Benova je za roman Plan praćenja/Cafe Hyena bila jedna od dobitnica Nagrade Europske unije za književnost za 2012. godinu koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i književnim nadama EU-a. Također je 2009. I 2013. bila finalistica za najugledniju slovačku nagradu za književnost Anasoft.

 

Knjige autora

Café Hyena
Café Hyena
14,47 €
 
 
Povratak na pregled Autora