Što čitamo u rujnu?

Što čitamo u rujnu?

.

Polako napuštamo vruće i dramatično  ljeto. Ove smo godine svjedočili velikim požarima koji su harali našom obalom, od Istre pa sve do juga Dalmacije. Povod za priču o vatrenim pošastima malo ćemo proširiti jer za to imamo valjanih razloga. Spomenut ćemo se ljeta 1916. u Kanadi, kada je izbio smrtonosni šumski požar, poznat kao Veliki požar u Mathesonu, koji je osim goleme materijalne štete odnio mnoge živote. Prednja fronta te strašne vatrene stihije u jednom je trenutka bila široka čak 64 kilometra. S ostalim požarima koji su također buknuli,  gorjelo je oko 2000 četvornih kilometara kanadskog prostora. U spomen na tu katastrofu, kanadska je autorica Jocelyne Saucier napisala roman. U rujnu, međutim, nećemo svjedočiti samo katastrofama u književnosti. Bit će tu i mnogo lijepih stvari pa će nam, neuobičajeno za rujan, zamirisati jorgovan, a upoznat ćemo i mnogočlanu švedsku obitelj Toimi te pročitati oporuku koju je otac ostavio svojem tucetu djece…

Naše rujanske romane potpisuju tri žene: Jocelyne Saucier, Karmela Špoljarić i Nina Wähä.

PLJUŠTALE SU PTICE

Djelo spomenute kanadske prozaistice, Jocelyne Saucier, nosi intrigantan naslov „Pljuštale su ptice“. Ona nas vodi u šumovite predjele Ontarija, gdje su nakon burnih životnih razdoblja tri starca našla svoj mir i svoju slobodu.

Roman nas suptilno uvlači u duboku kontemplaciju o smislu života i neizbježnosti smrti, o pravu na izbor i suživotu čovjeka s prirodom.

Ostavljajući prošlost iza sebe, oni uživaju u netaknutoj prirodi i svakom novom danu, rutinskom, ali i duboko proživljenom. Idiličnu svakodnevicu prekinut će dolazak dviju žena, koje će u njihove živote unijeti tračak znatiželje, ljubavi i prijateljstva. Roman nas suptilno uvlači u duboku kontemplaciju o smislu života i neizbježnosti smrti, o pravu na izbor i suživotu čovjeka s prirodom. „Čarobno“ je pridjev kojim su mnogi kritičari počastili ovaj roman i on ga uistinu zaslužuje. Jocelyne Saucier ispisala je lirski spomenik slobodi i ljubavi te starosti i obnovi, koji možemo čitati u elegantnu prijevodu Dalibora Jolera.

 

ULICA JORGOVANA

„Ulicom jorgovana“ Karmela Špoljarić upoznaje nas s bezimenom junakinjom koja je pred velikom životnom promjenom, i preispitivanja su neminovna. Ona useljava u novi prostor, u kuću s vrtom punim jorgovana, gdje će zateći jednu staru pisaću mašinu sa zvukom zvonca na kraju svakog retka. Novi susjedi, čudni likovi, jedna jogunasta mačka i miris jorgovana obilježit će tu selidbu i potaknuti junakinju na propitivanje onoga što je ostavila i onoga što je našla.

„Ulicom jorgovana“ Karmela Špoljarić upoznaje nas s bezimenom junakinjom koja je pred velikom životnom promjenom, i preispitivanja su neminovna.

Riječ je o profinjeno napisanu tekstu koji teče ugodnim ritmom, lako se i tečno čita, a pitanja koja si junakinja postavlja ujedno su i ona na koja i svi mi u takvim okolnostima tražimo odgovore.

 

 

OPORUKA

Treći roman koji ove godine objavljujemo u sklopu projekta „Europa iznutra i izvana“, uvlači nas u priču o velikoj, četrnaesteročlanoj obitelji. Kakvi su njihovi odnosi, koliko je svatko od njih uspio izgraditi osobnost uz nasilna oca, potlačenu majku i rivalstva među braćom, saznat ćete u opsežnoj „Oporuci“ švedske autorice Nine Wähä, čiji prijevod potpisuje odlična Sandra Ljubas.

Wähä nas suvereno vodi kroz na momente mučne, ali i komične odnose ove pomaknute disfunkcionalne obitelji.

Ova bizarna pripovijest o roditeljima i njihovo dvanaestero djece odvija se na selu, na granici Švedske i Finske, i počinje uoči jednog Božića, kada se svi Toimiji trebaju okupiti. Wähä nas suvereno vodi kroz na momente mučne, ali i komične odnose ove pomaknute disfunkcionalne obitelji. Sama nas pripovjedačica na početku vabi na čitanje:

„Ova priča nije ništa drugo doli jedna najobičnija priča o ubojstvu. To jest, mislim, osim toga je i mnogošto drugo. Ali ne želim nikoga zavarati ni zatajiti mu tako ključan dio ove priče.
Netko će umrijeti. I netko će za to biti kriv. Na nama je da pokušamo doznati tko. I tko, i zašto?

[…] Možda ćeš se tijekom ovog putovanja katkad zaustaviti i zapitati nešto poput „pa što će nam sada ovo“, ali imaj povjerenja u mene. Položi život u moje ruke i provest ću te kroz mračna i svijetla vremena.
E, tako. Pa krenimo.“

Pa krenimo, krenimo u rujan, krenimo putevima vrhunske književnosti, otvorimo svoje umove novim pričama, novim spoznajama: o snazi vatre, o ljepoti prirode, o selidbama, o smrti, novim prilikama, o ljubavi, mačkama i psima, i jednom važnom testamentu.

 

Povezane knjige:

Pljuštale su ptice
Pljuštale su ptice
18,45 €
Ulica jorgovana
Ulica jorgovana
-10%
15,41 €17,12 €
Oporuka
Oporuka
22,43 €