Prebučna samoća
Beletristika strana
Preveo s češkog Miroslav Čihak
Broj stranica: 120
Godina izdanja: 2004.
ISBN: 953-6510-81-2
Uvez: meki uvez
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 173 g
75,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 200 knBesplatna dostava iznad 200 kn
 
Prebučna samoća
Nema tagova

Stari Hant'a, pripovjedač i glavni lik, već 35 godina radi na preši u sabiraonici staroga papira. Zaslugom profesije, on je protiv svoje volje obrazovan jer iz gomila staroga papira spašava vrijedne knjige osuđene na likvidaciju. U svom stanu gomila knjige koje sadrže duboke misli filozofa i pjesnika, strasno se predavajući njihovu čitanju. Vjeruje da će mu one pomoći da sazna nešto temeljno o sebi. Radeći na preši, prisjeća se svoje mladosti, tragikomične ljubavi prema djevojci Mančinki, idiličnog suživota s mlađahnom Cigankom tijekom rata, majčine i ujakove smrti. Nadolaze mu ideje najdražih filozofa (Schopenhauer, Hegel, Nietzsche, Roterdamski), meditira nad njima i konfrontira ih s vlastitim doživljajima. U ekstatičnom ga ukazanju u njegovu podrumu posjećuju Lao-tse i Isus Krist, a za noćnoga rada razgovara s "mladim" Kantom. U podrumskim pogonima susreće visokoobrazovane ljude, u kanalima grada prati rat štakorskih klanova i opisuje ozračje Praga 70-ih godina. Jednoga dana vidi golemu modernu prešu i s užasom utvrdi da guta i prerađuje knjige a da niti jedna jedina stranica nije uprljala ljudske oči i ljudski mozak i srce. Uskoro ga u podrumu sabiraonice zamjenjuju dva mladića koji priznaju sasvim drugačiji način rada doduše efikasan, ali potpuno mehanički i neosoban. Premješten je na posao s čistim papirom pri kojemu više ne može otkrivati mudre knjige. Sa svojim "izgnanstvom iz raja" ne uspijeva se pomiriti. U bizarnom snu gigantska preša postupno preša cijeli Prag... Lirsko-meditativni tekst Prebučna samoća nastavlja se na sizifovski motiv filozofije A. Schopenhauera, osobito na njegovu aktualizaciju u djelu Mit o Sizifu A. Camusa. Svoje praizvore, međutim, nalazi u tradiciji taoističkog mišljenja koje osamljenoj ljudskoj jedinki nudi put do samospoznaje, istodobno i oslonac nasuprot užurbanom i otuđenom svijetu.

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal, rođen 1914. u Brnu, jedan je od najvećih i najosebujnijih europskih pripovjedača druge polovice 20. stoljeća. Svoj književni rad počinje još 30-ih godina u krilu Češkoga nadrealizma poezijom koja je publicirana tek u Sabranim djelima 90-ih godina. Šezdesetih objavljuje zbirke pripovjedaka: Biser na dnu, Pabitelji, Plesni tečaj za starije i napredne, Moritati i legende, Oglas za kuću u kojoj više ne želim živjeti... Sedamdesete godine obilježava velika stvaralačka aktivnost koja iznjedruje nekoliko iznimnih proza: Postrignuče, Gradić u kojem se zaustavilo vrijeme, Prebučna samoća, Dvorio sam engleskoga kralja, Nježni barbar... Svoje pripovjedno stvaralaštvo praktički zaključuje s trilogijom Pirovanje, Vita nuova, Praznine te esejistikom, feljtonistikom i drugim žanrovski teško odredivim tekstovima (Čarobna frula, Pisma Dubenki...). Dužom, donekle netipičnom novelom Strogo kontrolirani vlakovi doživljava svjetsku slavu, a istoimeni film J. Menzela nagrađen je Oscarom. Stanovito vrijeme radio je teške fizičke poslove, među ostalim na željeznici, u rudniku, željezari... Umro je 1997. godine u Pragu pri, čini se, namjernom padu s bolničkog prozora.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 200,00 kn.

Cijena dostave za Hrvatsku: 30 kn (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Prebučna samoća' kupci su kupili i ove knjige

Kod kuće je najgore
Kod kuće je najgore
-10%
119,00 kn
107,10 kn
Dvije deke, tri plahte
Dvije deke, tri plahte
-10%
159,00 kn
143,10 kn
Klopka za muhe
Klopka za muhe
-50%
139,00 kn
69,50 kn
Teorija čudnovatosti
Teorija čudnovatosti
-10%
149,00 kn
134,10 kn
Dobar dan, drugovi
Dobar dan, drugovi
-50%
129,00 kn
64,50 kn
Naša žena
Naša žena
-10%
109,00 kn
98,10 kn
 
 
Povratak na pregled Knjiga