Led
Beletristika strana
Preveo sa švedskog Edin Badić
Broj stranica: 360
Godina izdanja: ožujak 2020.
ISBN: 978-953-259-279-5
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 486 g
134,10 kn149,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 
Led
Nema tagova

Godina je 1946., II. svjetski rat nedavno je završio, a Petter Kummel sa ženom Monom i kćerkom Sannom seli na zabačeno otočje Örarnu, šibano vjetrovima u Baltičkom moru, kako bi postao novi pastor u otočkoj crkvi. Premda su stanovnici otoka zatvorena, sebi dovoljna zajednica, mladi se par sve više zaljubljuje u njih i u život na otoku. Međutim, s dolaskom zime sve se mijenja jer led nadire sa svih strana i uvelike utječe na život otočana, pa se odnosi produbljuju, ali i kompliciraju…

Ovaj iznimno atmosferični roman smatra se kapitalnim djelom etablirane i plodne finsko-švedske autorice Ulle-Lene Lundberg. Riječ je o toploj i dojmljivoj, ali i intrigantnoj priči o jednom kraju surovog pejzaža i okrutne zime, njegovim ljudima i životu u zajednici, ispisanoj s puno pažnje i empatije. Budući da je Lundberg i etnologinja po struci, vješto portretira ljude i njihovo djelovanje unutar kolektiva, a veliku pozornost pridaje i običajima, hrani i piću. Led je visokokvalitetna proza koja širom otvara prozor u jedan drukčiji, nesvakidašnji život.


Led je apsolutni književni dragulj godine… Velik je to roman. Možete ga čitati kao napetu priču o ljudima i njihovim sudbinama, kao kondenzaciju napetosti u jednoj zajednici, ali i kao alegoriju čovječanstva.“
Aamulehti 

 „Led je vrhunac Lundbergina kvalitetnog rada… Ovaj predivni roman oživljava sposobnost empatije do boli… Led je poput Knjige postanka.
Helsingin Sanomat 

Sjajan, bogat, panoramski roman koji se teško ispušta iz ruke.
Swedish Book Review 

Na život na Örarni – otočju između Finske i Švedske – utječe samo jedno: prisutnost i odsutnost leda. Led je oblikovao krajolik, ali i ljude. Ulla-Luna Lundberg rođena je ondje, a otac joj je umro kad je bila mala. Roman Led, dobitnik nagrade „Finlandia“ uvelike se temelji na autobiografskim i etnološkim elementima.
Stuff

Od istog autora

Čaj, dekica i knjiga
Čaj, dekica i knjiga
-31%
({categories show_group="5"}{category_name}{/categories})
288,00 kn
200,00 kn
 
 
Povratak na pregled Knjiga