Na križanju četiriju cesta
2018-2019
Beletristika strana
Preveo s finskog Boris Vidović
Broj stranica: 355
Godina izdanja: studeni 2018.
ISBN: 978-953-259-234-4
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
16,61 €18,45 €
125,15 kn139,01 kn
 
  Dodaj u listu želja
 

Na dalekom sjeveru Finske, u surovoj hladnoći i teškim životnim prilikama, na križanju četiriju cesta smjestili su se jedna kuća i njezini stanari čiji se životi, poput cesta samih, ukrštavaju i neminovno susreću. Kroz gotovo stotinu godina, a sve u istoj kući, pratimo živote Marie, njezine kćeri Lahje, Lahjinog supruga Onnija te njihove snahe Kaarine. Svi su na neki način drukčiji i odskaču iz zajednice – Maria je samohrana majka i primalja koja pati za priznanjem i poštovanjem, Lahja ima izvanvanbračnu kćer i muža koji je sve otuđeniji, Onni živi za kratke i zabranjene bljeskove drugog života kojeg potajno vodi, a Kaarina stremi privatnosti i oslobođenju od svekrvinih okova. Nikome od njih život nije lak, i svi se bore s predrasudama okoline, vjerskim fundamentalizmom, nedostatkom komunikacije i samoćom.

Na križanju četiriju cesta intenzivna je i snažna priča o životu ljudi triju generacija u finskoj zajednici, koji su na neki način prepušteni na milost i nemilost surovoj prirodi i rigidnoj društvenoj kontroli. Priča je to o potrebitim ljudima, ljudima koji nemaju uvijek snage nositi se s drugim, o razlikama i strpljenju, o stvaranju ili pronalaženju ono malo prostora za sebe i vlastite snove. Kinnunen majstorski portretira živopisne i nezaboravne likove, a njihova je ljudskost vidljiva u pomno skrojenim i delikatnim prizorima. Ovaj melankolični roman u kojemu su vješto prikazane sve promjene kroz koje je finsko društvo prolazilo, ali i neobični životi pojedinaca, ujedno je i dojmljiv doprinos ljudskom dostojanstvu.


"Kinnunen je uspio iznjedriti uistinu sjajnu priču, ispisanu predivnim i dobro odmjerenim jezikom. Priču koja nam kazuje da nije uvijek sve na prvu jasno i da naši životi i način na koji ih živimo ostavljaju dubok trag. Ne samo u nama samima, nego i u onima s kojima se naši putevi ukrste, i u onima koji dolaze nakon nas. Ovo je roman o prostorijama koje gradimo za svoje obitelji, ali i za svoje snove.” 
Dagbladet Ringkobing

“Kinnunenov opis kuće tijekom vremena osobito je lijep. Prvotno je kuća bila ponos vlasnika, a postupno postaje neka vrsta zatvora – simbol opresivnog, skučenog svijeta iz kojega stanovnici žele pobjeći.” 
Žiri za nagradu Europese Literatuurprijs 2016

“Tommi Kinnunen ima neobično izražen jezični talent. On sjaji, i kada stvara zapanjujuće dijaloge, i kada prikazuje snažne slike vremena, i kada preokreće intrige u neočekivanim smjerovima.” 
Dagbladet

“U romanu Na križanju četiriju cesta rod je zatvor koji je konstruiralo tijelo.” 
Aamulehti

“U svom prvom romanu Tommi Kinnunen prekrasno piše o nejednakosti, otuđenju i tajnama. On piše o porodu, o gradnji kuće, pa čak i o pečenju palačinki iznimno vješto.” 
YLE

“Čitanje romana Na križanju četiriju cesta jest poput dovršavanja umjetničkog djela mozaika. Naracija svakog od protagonista usavršava priču dodajući novu dimenziju, novi sloj pripovijesti.” 
Kkaktus Literature Blog

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunen (rođen 1973. u Kuusamu) suvremeni je finski pisac, miljenik publike i kritike. Njegov debitantski roman Na križanju četiriju cesta (2014.) doživio je neočekivani uspjeh: dodijeljene su mu nagrade „Thank You for the Book“ (2015.), „The Grand Finnish Journalism Prize“  i „Young Aleksis“ (2015.), a uspješno je adaptiran u kazališnu predstavu i operu. Njegov drugi roman, Lopotti  (The Light Behind the Eyes), izdan 2016. godine, dospio je u uži izbor za prestižnu nagradu „Finlandia“. Publika je toliko nestrpljivo očekivala njegovu treću knjigu, Pintti (The Glass River), da je postala hit i prije samoga objavljivanja 2018. godine. Posljednji objavljeni roman, Otpor, izdan 2020. godine, prati pet Finkinja koje su se na izmaku II. svjetskog rata našle na krivoj strani povijesti i pokušavaju pronaći put kući sa sjevera Norveške. Djelo je osvojilo dvije važne finske nagrade – „Minna Canth“ i „Suomalainen Kirjakauppa“ te se našlo u užem izboru za nagradu „Finlandia“. Ljubimac publike, kojega nazivaju i finskom Elenom Ferrante, u Finskoj je toliko čitan da naklade njegovih knjiga rastu i do nevjerojatnih 150 000 primjeraka. Živi u Turku u Finskoj i radi kao profesor finskoga jezika i književnosti.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 200,00 kn.

Cijena dostave za Hrvatsku: 30 kn (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Na križanju četiriju cesta' kupci su kupili i ove knjige

Košer
Košer
-10%
14,21 €15,79 €
 
107,07 kn118,97 kn
Novac od Hitlera
Novac od Hitlera
-10%
15,41 €17,12 €
 
116,11 kn128,99 kn
Polovica duše
Polovica duše
-10%
14,21 €15,79 €
 
107,07 kn118,97 kn
Kensingtonski vrtovi
Kensingtonski vrtovi
-10%
18,99 €21,10 €
 
143,08 kn158,98 kn
Zuzanin dah
Zuzanin dah
-10%
17,80 €19,78 €
 
134,11 kn149,03 kn
Rastapanje
Rastapanje
-10%
20,19 €22,43 €
 
152,12 kn169,00 kn
 
 
Povratak na pregled Knjiga