22.04.2021.

Henina Apoteka

Već 25 godina naša mala apoteka izdaje lijekove za sve vaše probleme – od ljubavnih, obiteljskih, prijateljskih, egzistencijalnih... naše su knjige tu za vas. Povodom obilježavanja Noći knjige 2021. odlučili smo provjeriti koliko dobro poznajte naše knjige i njihova ljekovita svojstva. Zavirite u našu Apoteku i prepoznajte ljekovitu literaturu!

U nastavku pogledajte naše najpoznatije lijekove i njihove primjene!

INDIKACIJA nesigurnost, neutaživa glad za putovanjem i istraživanjem, osjećaj stagniranja
LIJEK Brat od leda / Alicia Kopf
NUSPOJAVE Najčešće nuspojave su početak novih hobija i ponovno prihvaćanje starih hobija. Nerijetko se javlja i želja za izlaskom iz komfort zone.

Kroz metaforu ledenih prostranstva Alicia Kopf progovorila je o obiteljskim i svakodnevnim problemima mlade umjetnice. Uz to, njezina je protagonistica opsjednuta ledom okovanim Zemljinim polovima te nas vodi na jedno neobično i zanimljivo putovanje.

INDIKACIJA osobni poraz, apatija, povratak u rodni grad, razočaranje
LIJEK Bivše stvari / Bruno Vieira Amaral
NUSPOJAVE Najčešće nuspojave su osjećaj utjehe, prepoznavanje likova oko sebe, više razumijevanja za ostale.

Ostavši bez posla te se rastavši od supruge, Bruno je prisiljen vratiti se u Barrio Ameliju k majci. Povratak u kvart u kojem je odrastao, a koji se ni nakon godina izbivanja nije promijenio, vraća mu u sjećanje sva mjesta i ljude s kojima je nekad provodio dane. Njih su uglavnom snašle teške sudbine, ali u Bruni izazivaju apatiju sve dok mu se na vratima ne pojavi Virgílio, kvartovski fotograf. Bruno V. Amaral u kratkim je crticama predstavio nevidljivu i važnu stranu Portugala, ljude koji žive na marginama.

INDIKACIJA narušeni obiteljski odnosi, majčinstvo, breme roditeljstva
LIJEK Molim te, pazi na mamu / Kyung sook-Shin
NUSPOJAVE Moguće nuspojave su plač i grižnja savjest zbog dosadašnjeg odnosa prema majci, spoznaja koliko je majka bitna u životu te zahvalnost na majci. U većini slučajeva završetak romana popraćen je pozivom ili odlaskom majci.

Kyung sook-Shin na 272 stranice opisala je sve osjećaje i postupke nas prema vlastitim majkama, ali i sažela kakav je osjećaj biti majkom. Nakon što im se majka (i supruga) izgubi na kolodvoru, dvoje djece i suprug promišljaju kako su tretirali ženu koja im je omogućila i više nego što su tražili te koliko je nezamjenjiva u njihovim životima.

 

INDIKACIJA otuđenost, neprilagođenost, neprihvaćenost u društvu, različitost od drugih
LIJEK Đuro Hodalica / Ante Tomić i Tomislav Torjanac
NUSPOJAVE Najčešće nuspojave su prihvaćanje različitosti i osjećaj samopouzdanja.

Đuro Hodalica maleni je čvorak koji se izgledom ne razlikuje od drugih ptica. No maleni je Đuro kao beba-ptić pretrpio traumu – pao je iz gnijezda i pukom srećom izbjegao kandže mačka x. Đuro je imao sreće taj dan, ali još danas ga muče posljedice – on je čvorak koji se boji visine! Ante Tomić u ovoj se ilustriranoj knjizi za djecu dotaknuo ozbiljnih problema: odnosa roditelja prema djeci te njihovih očekivanja te različitosti i neprihvaćanja od strane društva, a od malog Đure svi možemo učiti.

INDIKACIJA gubitak voljene osobe, depresija, suočavanje s traumom
LIJEK U svakom trenutku još smo živi / Tom Malmquist
NUSPOJAVE Najčešće nuspojave su osjećaj nelagode, drugačiji pogled na životnu situaciju, lakše nošenje s pretrpljenom traumom. Nerijetko se javlja i nada u bolje sutra te optimizam.

Tom, glavni junak ovog romana, proživljava najgori period svog života: netom nakon rođenja kćeri, njegova supruga umire od leukemije, a nedugo potom gubi i svog oca. Tom Malmquist prošao je kroz upravo to – osobnu tragediju ispisao je na jednostavan, a dojmljiv način. U svakom trenutku još smo živi posveta je vlastitoj boli i patnji.

INDIKACIJA razočaranost, zbunjenost, tjeskoba, ljutnja, apatija
LIJEK Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela / Elif Shafak
NUSPOJAVE Najčešće nuspojave su prihvaćanje negativnih osjećaja koji se javljaju svakodnevno, bolje razumijevanje vlastitih i tuđih emocija, osjećaj pripadnosti i bolje razumijevanje drugih.

U ovom je kratkom eseju Elif Shafak podijelila svoja razmišljanja o svijetu oko nas koji je danas više nego ikad bilježen nepravdom, a dok svi strahujemo od pandemije, zaboravljamo da i naše mentalno zdravlje trpi. Kako unatoč svim uznemirujućim osjećajima koji nas preplavljuju na dnevnoj bazi zadržati mentalno zdravlje, koje je jednako bitno kao i ono fizičko, promišlja Elif Shafak i pritom nas podsjeća da smo u ovome svi zajedno.

A pripremili smo i kratki kviz kako bismo provjerili vaše poznavanje naših lijekova! A oni najuspješniji i najsretniji među vama osvojit će knjigu po izboru!* smile