Negdje drugdje u Švedskoj
Beletristika strana
Prevela sa švedskog
Željka Černok
Broj stranica: 256
Godina izdanja: travanj 2017.
ISBN: 978-953-259-168-2
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Masa: 332 g
103,20 kn129,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 

To „negdje drugdje u Švedskoj“ je Borunda, mjesto nekolicine univerzalnih iako pomalo pomaknutih likova i jednog kroničara. Kroničar je Allan Lundberg koji piše biografiju naselja, jer se, po vlastitoj tvrdnji, smatra znalcem kako bi savršeni gradić trebao izgledati i kako bi se njegovi uljuđeni stanovnici trebali ponašati. No želje su jedno, a stvarnost nešto posve drugo... Jer mještani Borunde daleko su od idealnih, njihove navike i osobitosti kao što su pijančevanje, tinejdžerska frustriranost, starački rasizam, partnerska i prijateljska otuđenost, nemar prema božićnim ukrasima koji po cijelu godinu vise na vratima i nezasluženi lutrijski dobitci Allana prilično živciraju te njegovu sliku o gradiću sustavno uništavaju. Stvar još više izmakne kontroli kad u jednoj noći troje mještana izgubi život pod nerazjašnjenim okolnostima...

Hans Gunnarsson plete priču oko naizgled nevažnih, malih ljudi i njihove uobičajenim problemima opterećene svakodnevnice. Negdje drugdje u Švedskoj proza je u kojoj nam ovaj prestižnim nagradama ovjenčani književnik podastire surovu istinu o zaboravljenim mjestima na periferiji zemlje i suprotstavlja je uvriježenoj slici o švedskoj uljuđenosti. Gunnarssonova snažna karakterizacija likova, odlično fabuliranje i osjećaj za postizanje napetosti, humorom obojani pasaži te empatija koju pokazuje za svoje junake čine ovu prozu vrhunskim čitalačkim iskustvom i jednim potpuno novim uvidom u suvremenu švedsku literaturu. Gunnarssona smatraju majstorom kratke forme, a kritika ga izdvaja i kao književnika čije romane trebaju čitati svi oni koje zanima drugačija Švedska.

“Vraški je vješt u tome da pretvori najobičniju svakodnevu priču o naizgled neuzbudljivim događajima u napeti krimić koji više ne možete ispustiti iz ruku.”
Helsingborgs Dagblad
 
“Hans Gunnarsson je pisac koji najbolje opisuje Švedsku danas.”
Svenska Dagbladet
 
“Ovo je jednostavno sjajna suvremena umjetnost. Gunnarsson ruši realistično postavljenu scenu, skupi sve rekvizite na gomilu i zapali šibicu. I tako to gori.”
Sydsvenska Dagbladet
 
 
Povratak na pregled Knjiga