Negdje drugdje u Švedskoj
Beletristika strana
Prevela sa švedskog
Željka Černok
Broj stranica: 256
Godina izdanja: travanj 2017.
ISBN: 978-953-259-168-2
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
17,12 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

To „negdje drugdje u Švedskoj“ je Borunda, mjesto nekolicine univerzalnih iako pomalo pomaknutih likova i jednog kroničara. Kroničar je Allan Lundberg koji piše biografiju naselja, jer se, po vlastitoj tvrdnji, smatra znalcem kako bi savršeni gradić trebao izgledati i kako bi se njegovi uljuđeni stanovnici trebali ponašati. No želje su jedno, a stvarnost nešto posve drugo... Jer mještani Borunde daleko su od idealnih, njihove navike i osobitosti kao što su pijančevanje, tinejdžerska frustriranost, starački rasizam, partnerska i prijateljska otuđenost, nemar prema božićnim ukrasima koji po cijelu godinu vise na vratima i nezasluženi lutrijski dobitci Allana prilično živciraju te njegovu sliku o gradiću sustavno uništavaju. Stvar još više izmakne kontroli kad u jednoj noći troje mještana izgubi život pod nerazjašnjenim okolnostima...

Hans Gunnarsson plete priču oko naizgled nevažnih, malih ljudi i njihove uobičajenim problemima opterećene svakodnevnice. Negdje drugdje u Švedskoj proza je u kojoj nam ovaj prestižnim nagradama ovjenčani književnik podastire surovu istinu o zaboravljenim mjestima na periferiji zemlje i suprotstavlja je uvriježenoj slici o švedskoj uljuđenosti. Gunnarssonova snažna karakterizacija likova, odlično fabuliranje i osjećaj za postizanje napetosti, humorom obojani pasaži te empatija koju pokazuje za svoje junake čine ovu prozu vrhunskim čitalačkim iskustvom i jednim potpuno novim uvidom u suvremenu švedsku literaturu. Gunnarssona smatraju majstorom kratke forme, a kritika ga izdvaja i kao književnika čije romane trebaju čitati svi oni koje zanima drugačija Švedska.

“Vraški je vješt u tome da pretvori najobičniju svakodnevu priču o naizgled neuzbudljivim događajima u napeti krimić koji više ne možete ispustiti iz ruku.”
Helsingborgs Dagblad
 
“Hans Gunnarsson je pisac koji najbolje opisuje Švedsku danas.”
Svenska Dagbladet
 
“Ovo je jednostavno sjajna suvremena umjetnost. Gunnarsson ruši realistično postavljenu scenu, skupi sve rekvizite na gomilu i zapali šibicu. I tako to gori.”
Sydsvenska Dagbladet
Hans Gunnarsson

Hans Gunnarsson

Hans Gunnarsson (r. 1966., Finspang) poznati je i brojnim nagradama istaknuti švedski prozni pisac. Osobito se ističe kratkim pričama za koje je dobio brojne nagrade i jedan je od najpriznatijih švedskih kratkopričaša. Njegova debitantska zbirka Bakom glas koja mu je objavljena davne 1996. osvojila je švedsku nagradu „Catapult“ za najbolji prvijenac. Otada je napisao mnogo zbirki i romana kojima je osvojio sve važnije švedske književne nagrade i permanentno za svoj rad dobiva pohvale kritike. Osim prozom, Gunnarsson se bavi i pisanjem scenarija. Napisao je zbirke kratkih priča: Februari (1999.), En kväll som den här (2001.), En jävla vinter (2002.), Allt ligger samlat (2005.), te romane Negdje drugdje u Švedskoj (2007.), Albatross (2009.), Försmådd (2012.), All inclusive (2015.) te Enkelrum (2016.). Osvojio je nagradu „Guldbagge“ za film Leva livet te godine 2002. književnu nagradu „Ludvig Nordström“. Švedska akademija za umjetnost dodijelila mu je i godišnju nagradu za pisanje.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Negdje drugdje u Švedskoj' kupci su kupili i ove knjige

Sinovi i ranjene duše
Sinovi i ranjene duše
17,12 €
Dječak koji je crtao sjene
Dječak koji je crtao sjene
20,90 €
Savršena prošlost
Savršena prošlost
17,12 €
Putnik usputne postaje
Putnik usputne postaje
19,90 €
Avenija Bonita
Avenija Bonita
19,78 €
Major Tom
Major Tom
15,79 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga