Leći i umrijeti
Beletristika strana
Prevela s turskog Dunja Novosel
Broj stranica: 438
Godina izdanja: kolovoz 2015.
ISBN: 978-953-259-106-4
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
17,80 €19,78 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 30,00 €Besplatna dostava iznad 30,00 €
 
Leći i umrijeti
Nema tagova
 

Napišite recenziju

 
 
Sva polja su obavezna
 

Roman Leći i umrijeti prvijenac je autorice Adalet Ağaoğlu i začetnik poznate i nagrađivane trilogije Teška vremena

Jednog travanjskog jutra 1968. godine u 7 sati i 22 minute Ajsel ulazi u sobu luksuznog hotela s namjerom da izvrši samoubojstvo. Ležeći u sobi nešto više od sat vremena, priziva u sjećanje svoj život, ali i život čitave generacije koji je bio snažno obilježen političkim previranjima u Turskoj od 1938. do 1968. godine. Kroz dnevničke zapise njezina prijatelja Ajdina, pisma što ih je razmjenjivala s prijateljicama te kroz snove i sjećanja snažno će i životno oslikati odrastanje prve generacije republičkih Turaka. Bilo je to vrijeme obilježeno smrću Velikog Oca – Ataturka, političkim i društvenim reformama u Turskoj te ratom i nacizmom koji su poharali Europu.

Leći i umrijeti stoga je i psihološki i politički roman. Jednom perspektivom uranjamo u psihu i intimni svijet obrazovane i osviještene Turkinje koja je svjesno zavela svoga studenta Engina, dok drugom poniremo u prošlost i dramatična politička zbivanja. Dva se vremenska okvira neujednačno, ali snažno isprepliću u slojevitu priču o životu i smrti, o idealima, očekivanjima, ali i razočaranjima koja neminovno donose osvješćivanje i iskreno uranjanje u intimu. Ništa manje nije se ni moglo očekivati od spisateljice kalibra Adalet Ağaoğlu, koja je i sama pripadala prvoj generaciji republičkih Turaka i čije se pisanje u Turskoj uvijek smatralo feminističkim manifestom. Priča o ženi suočenoj s ograničenjima i pritiscima što ih nameće uštogljena i promjenama nesklona sredina te o njezinoj potrazi za istinskim identitetom ukopanim pod bremenom društvenih zahtjeva prozni je ispis kojim je Adalet Ağaoğlu potvrdila svoju životnu i književnu zrelost, intelektualnu snagu te hrabrost i stilsku izražajnost.

Adalet Ağaoğlu

Adalet Ağaoğlu

Adalet Ağaoğlu rođena je 1929. u Nallihanu, u Turskoj. Nakon 20-ak godina bavljenja dramom, 70-ih se okrenula pisanju romana te joj 1973. izlazi prvijenac Ölmeye Yatmak (Leći i umrijeti) kojim otpočinje svoju poznatu trilogiju Dar Zamanlar (Teška vremena). Slijedi nastavak Bir Düğün Gecesi (Jedna svadbena noć) 1979., a trilogiju završava romanom Hayır... (Ne…) 1987. godine. Za drugi dio trilogije, roman Jedna svadbena noć, Ağaoğlu je nagrađena trima nagradama: „Sedat Simavi”, “Orhan Kemal” i “Madarali”. Dvije su osnovne teme kojima je Ağaoğlu zaokupljena u svim svojim djelima, a posebice u romanima: kritikom društva tj. novoosnovanom Republikom te položajem žena u Turskoj. Objema temama Ağaoğlu pristupa s punim žarom i hrabrošću, a kritički koncept za koji se zalaže promiče je u jednu od najvažnijih turskih autorica.

Uz spomenutu poznatu trilogiju, najznačajnija su djela Adalet Ağaoğlu romani Fikrimin İnce Gülü (The Delicate Rose of My Mind, 1976.), Ruh Üşümesi (A Chill In The Soul, 1991.) i Romantik Bir Viyana Yazı (A Romantic Viennese Summer, 1993.) te kratke priče Yüksek Gerilim (High Voltage, 1974.), Sessizliğin İlk Sesi (The First Sound of Silence, 1987.), Hadi Gidelim (Come, Let’s Go, 1997.) i Hayatı Savunma Biçimleri (Life Defense Units, 1997.). Ağaoğlu je pisala i drame, eseje i memoare.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Leći i umrijeti' kupci su kupili i ove knjige

Taurus
Taurus
-10%
14,21 €15,79 €
Hana
Hana
-10%
15,41 €17,12 €
Subota
Subota
18,45 €
Soba na dnu mora
Soba na dnu mora
-10%
14,21 €15,79 €
Kupe br. 6
Kupe br. 6
-10%
14,21 €15,79 €
Narod što u snijegu sije
Narod što u snijegu sije
21,90 €
 
 
Povratak na pregled Knjiga