Amerikanka
2018-2019
Beletristika strana
Prevela sa švedskog Sara Profeta
Broj stranica: 518
Godina izdanja: veljača 2019.
ISBN: 978-953-259-242-9
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm cm
19,78 €
 
  Dodaj u listu želja
 
Amerikanka
Nema tagova

Mlada Amerikanka Eddie de Wire s blještavog Coney Islanda stiže u močvarno predgrađe Helsinkija sedamdesetih godina i vrlo brzo pogiba u nerazjašnjenim okolnostima. Njezina misteriozna pojava postaje dijelom urbane mitologije i uvlači se u život Sandre i Doris, dviju prijateljica na pragu adolescencije. One stvaraju vlastiti mikrokozmos jezika, igara i emocija u pokušaju prevladavanja surovosti vlastite stvarnosti. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta, svaka usamljena na svoj način, stvaraju inteligentne igre koje graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe.

Iako ne pripada popularnoj struji skandinavskih krimića, Amerikanka u svom genetskom kodu skriva trilersku napetost. Atmosfera gotičkog romana isprepliće se s dubinskom analizom tjelesnog i emocionalnog odrastanja dviju djevojčica. Njihovo ekstravagantno prijateljstvo pokretačka je sila romana i kroz njegovu prizmu autorica stvara jedinstveni vlastiti stil, svjež i s odmakom od ustaljenih književnih konvencija. Taj muzikalni i visoko izbrušeni način pripovijedanja ne samo da tjera na čitanje već i posve uvlači u svoje gusto tkanje. Stoga ne čudi što je ovaj roman osvojio najcjenjenije skandinavske književne nagrade i što se nerijetko svrstava u tradiciju Faulknerove obiteljske tragedije, jer kroz književnost nam podastire društvenu analizu i kroniku jednog vremena.


Amerikanka je hipnotizirajuća priča o odrastanju koja se oslanja na mračnu i snažnu vezu između dviju finskih djevojaka koje odrastaju u močvarnoj okolici Helsinkija. Fagerholmičina ezoterična proza i pogled sveznajućeg pripovjedača oživljavaju nam svijet ambijentalne čežnje, kriptičnih sjećanja i eteričnih figura.” 
Publishers Weekly

„Majstorski promišljen triler. U Amerikanki ništa nije onako kako se čini, ovo je kompleksni roman nagrađivane skandinavske spisateljice Monike Fagerholm. Smještena u 70-e godine, riječ je o knjizi koja je dijelom krimić, a dijelom priča o seksualnom sazrijevanju dviju usamljenih djevojčica.” 
O Magazine

„Proza Monike Fagerholm zapanjujuća je, a priča čudna i prelijepa. Igra se s mnogim postmodernističkim konvencijama (ne slijedi tradicionalnu strukturu rečenice, razvoj radnje i pouzdanost pripovjedača) koje se u ovom romanu pretvaraju u nešto magično, zastrašujuće, lirsko i nevjerojatno privlačno. Mračna priča o ubojstvu, ljubavi, seksualnosti i prijateljstvu.” 
The Book Reporter

„Priča o izmišljanju stvarnosti da bi se izbjeglo suočavanje s jednim od najgorih mogućih zločina ispripovijedana je na originalan i zanimljiv način...Autorica briljira u opisivanju opsesije smrću u osjetljivim godinama.” 
Les livres Hebdo

„Ovaj krimić počinje na Coney Islandu, a završava u Finskoj. Skandinavski bestseler u kojem Fagerholm piše o dvjema očajnim finskim djevojčicama: sramežljivoj Sandri, kćeri jet-setera, i divljoj Doris koju majka tuče. Odrastajući u močvarnom predgrađu Helsinkija njih dvije postaju opsjednute neriješenim ubojstvom djevojke zvane Amerikanka.” 
New York Post

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm (1961., Helsinki) jedna je od najcjenjenijih suvremenih skandinavskih autorica. Diplomirala je psihologiju i književnost na Sveučilištu u Helsinkiju. Njezino prvo djelo bila je zbirka kratkih priča Sham (1987.), ali ozbiljnu poziciju na književnoj sceni zauzela je tek 1994. s romanom Underbara kvinnor vid vatten. S tim je djelom nominirana za najveću finsku književnu nagradu „Finlandia“, švedsku nagradu „August“ i međunarodni „Dublin IMPAC“. Roman Amerikanka iz 2004. njezin je najpoznatiji roman i prvi dio književnog diptiha koji će završiti 2009. romanom Glitterscenen. Amerikanka je prevedena na petnaest jezika i ovjenčana je najvećim skandinavskim literarnim priznanjem ‒ „Nagradom Nordijskog vijeća za književnost“, švedskom nagradom „August“, „Aniara“, „Nagradom Švedskog društva književnika“ i nagradom „Gothenburg Post“. Nakon iznimnog uspjeha koji je postigla ovom gotičkom sagom o odrastanju objavila je još roman Lola uppochner, te knjigu eseja o moru Havet u koautorstvu s novinarom Martinom Johnsonom.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 30,00 EUR.

Cijena dostave za Hrvatsku: 3,98 EUR (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Amerikanka' kupci su kupili i ove knjige

Savršena prošlost
Savršena prošlost
17,12 €
Strano tijelo
Strano tijelo
18,45 €
Dobri sin
Dobri sin
18,45 €
Groznica tame
Groznica tame
18,45 €
Crvotočina
Crvotočina
21,90 €
Regija stranaca
Regija stranaca
 
 
Povratak na pregled Knjiga