Amerikanka
2018-2019
Beletristika strana
Prevela sa švedskog
Sara Profeta
Broj stranica: 518
Godina izdanja: veljača 2019.
ISBN: 978-953-259-242-9
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm cm
Masa: 643 g
134,10 kn149,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 
Amerikanka
Nema tagova

Mlada Amerikanka Eddie de Wire s blještavog Coney Islanda stiže u močvarno predgrađe Helsinkija sedamdesetih godina i vrlo brzo pogiba u nerazjašnjenim okolnostima. Njezina misteriozna pojava postaje dijelom urbane mitologije i uvlači se u život Sandre i Doris, dviju prijateljica na pragu adolescencije. One stvaraju vlastiti mikrokozmos jezika, igara i emocija u pokušaju prevladavanja surovosti vlastite stvarnosti. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta, svaka usamljena na svoj način, stvaraju inteligentne igre koje graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe.

Iako ne pripada popularnoj struji skandinavskih krimića, Amerikanka u svom genetskom kodu skriva trilersku napetost. Atmosfera gotičkog romana isprepliće se s dubinskom analizom tjelesnog i emocionalnog odrastanja dviju djevojčica. Njihovo ekstravagantno prijateljstvo pokretačka je sila romana i kroz njegovu prizmu autorica stvara jedinstveni vlastiti stil, svjež i s odmakom od ustaljenih književnih konvencija. Taj muzikalni i visoko izbrušeni način pripovijedanja ne samo da tjera na čitanje već i posve uvlači u svoje gusto tkanje. Stoga ne čudi što je ovaj roman osvojio najcjenjenije skandinavske književne nagrade i što se nerijetko svrstava u tradiciju Faulknerove obiteljske tragedije, jer kroz književnost nam podastire društvenu analizu i kroniku jednog vremena.

Amerikanka je hipnotizirajuća priča o odrastanju koja se oslanja na mračnu i snažnu vezu između dviju finskih djevojaka koje odrastaju u močvarnoj okolici Helsinkija. Fagerholmičina ezoterična proza i pogled sveznajućeg pripovjedača oživljavaju nam svijet ambijentalne čežnje, kriptičnih sjećanja i eteričnih figura.” 
Publishers Weekly

„Majstorski promišljen triler. U Amerikanki ništa nije onako kako se čini, ovo je kompleksni roman nagrađivane skandinavske spisateljice Monike Fagerholm. Smještena u 70-e godine, riječ je o knjizi koja je dijelom krimić, a dijelom priča o seksualnom sazrijevanju dviju usamljenih djevojčica.” 
O Magazine

„Proza Monike Fagerholm zapanjujuća je, a priča čudna i prelijepa. Igra se s mnogim postmodernističkim konvencijama (ne slijedi tradicionalnu strukturu rečenice, razvoj radnje i pouzdanost pripovjedača) koje se u ovom romanu pretvaraju u nešto magično, zastrašujuće, lirsko i nevjerojatno privlačno. Mračna priča o ubojstvu, ljubavi, seksualnosti i prijateljstvu.” 
The Book Reporter

„Priča o izmišljanju stvarnosti da bi se izbjeglo suočavanje s jednim od najgorih mogućih zločina ispripovijedana je na originalan i zanimljiv način...Autorica briljira u opisivanju opsesije smrću u osjetljivim godinama.” 
Les livres Hebdo

„Ovaj krimić počinje na Coney Islandu, a završava u Finskoj. Skandinavski bestseler u kojem Fagerholm piše o dvjema očajnim finskim djevojčicama: sramežljivoj Sandri, kćeri jet-setera, i divljoj Doris koju majka tuče. Odrastajući u močvarnom predgrađu Helsinkija njih dvije postaju opsjednute neriješenim ubojstvom djevojke zvane Amerikanka.” 
New York Post

 
 
Povratak na pregled Knjiga