Ljetni knjigosticij

Ljetni knjigosticij

Koliko često obraćamo pažnju na one koji čine manjinu? Kako izgleda svijet kada nemate straha, kada nemate domovinu, kada nemate vid? Tri Henina romana iz lipanjskog izdanja bave se zakinutim junacima. Netko bi rekao: uh, mračne teme. No dobre knjige ne bježe od mraka: oni ga svojim riječima rasvjetljuju. Iz naših lipanjskih štiva izvire duh optimizma, nada i snaga – sve ono što izlazi na površinu tek u teškim trenucima. Ukratko, pred vama je nevjerojatno inspirativno štivo! Dvije sjajne autorice i jedan domaći, već uvelike poznat autor svojim će izbrušenim stilom, uzbudljivom naracijom i originalnošću zasigurno privući različite generacije čitatelja.

Istaknimo da bi mladoj čitateljskoj publici mogao iznimno svidjeti roman „Badem“ nagrađivane korejske spisateljice, redateljice i scenaristice Won-pyung Sohn. Protagonist, mladi Yunjae, ne osjeća strah, a ne prepoznaje ni druge emocije – niti svoje niti tuđe… Na njegovo iznenađenje, pomoći će mu iznimno problematični vršnjak – koji, pak, svoje emocije nije u stanju suspregnuti. Ovo je divna priča o tinejdžerskom životu, prvoj ljubavi i ljekovitosti prijateljstva. Izvrstan prijevod potpisuje Dado Čakalo.

A što je s onima u potrazi za domovinom? U slikovitoj istanbulskoj četvrti, prožetoj mirisima lahmacuna, nekadašnji gastarbajter Hüseyin očekuje dolazak svojih najbližih, s kojima će ovdje provesti sanjane umirovljeničke dane. No već dan nakon useljenja on naglo umire u svom novom domu… Roman „Džini“ Fatma Aydemir ispisala je objektivno i bez zadrške, opisujući stanje nacije u Njemačkoj osamdesetih godina, odnos prema Turcima, položaj djevojaka u turskim obiteljima, a sve to kroz vrlo uzbudljivu obiteljsku priču čiji su članovi sve jedan različitiji od drugog. Laži, zakopane tajne, netrpeljivosti – ali i ljubav, predanost, nježnost – sve će izaći na vidjelo kad jednom umre nesretni pater familias. Roman je dočekan ovacijama i nagradama „Robert Gernhardt“ i „LiteraTour Nord“ 2023., a mi vam ga srdačno preporučujemo u sjajnu prijevodu Dalibora Jolera.

Posljednja na ovom predljetnom popisu knjiga je „Ekspozicija tame“ Marka Gregura, dobitnika najvažnijih hrvatskih književnih nagrada. Ljubitelji povijesne proze isprepletene zanimljivim društvenopolitičkim opservacijama stanja nacije doći će na svoje u neobičnu romanu o slijepu dječaku, odličnu pijanistu, koji odrasta u podravskome selu tijekom predratnih i ratnih godina. Na junaka i na sve one koje voli neminovno utječu historijske prilike: kraj Prvoga svjetskog rata, raspad Kraljevine Jugoslavije, nastanak NDH i Drugi svjetski rat, uspostava SFRJ... I premda on nema vid, jasno mu je da se oko njega zapravo događaju najrazličitiji ratovi – ne samo oni svjetski. Nažalost, odrasli oko njega slijepi su ‒ kod zdravih očiju.

Dragi čitatelji, pogledajte svijet oko sebe novim očima, produžite lipanjski solsticij knjigama!

Vaša Hena

 

Povezane knjige:

Badem
Badem
21,90 €
Džini
Džini
21,90 €
Ekspozicija tame
Ekspozicija tame
19,90 €