Ante Tomić i Rajko Grlić

Ante Tomić i Rajko Grlić

Ustav Republike Hrvatske četvrti je zajednički scenarij režisera Rajka Grlića i književnika Ante Tomića. Tri scenarija su postali filmovi, dok četvrti, Čudo u Poskokovoj Dragi, još uvijek čeka da mu se to dogodi. Karaula, rađen prema romanu Ništa nas ne smije iznenaditi, završen je 2006. To je bio prvi film kojeg su, uz suradnju Mađarske, Austrije, Francuske i Engleske, zajednički producirale sve države nastale raspadom Jugoslavije. Film je bio u kino distribuciji u šesnaest zemalja i dobio je jedanaest međunarodnih nagrada.
Neka ostane među nama, rađen prema originalnom scenariju, premijerno je prikazan 2010. To je hrvatskosrpsko- slovenska koprodukcija. Imao je kino-distribuciju u dvadeset sedam zemalja, na četiri kontinenta i osvojio je dvadeset i jednu međunarodnu filmsku nagradu.

Ustav Republike Hrvatske je hrvatsko-slovensko-makedonsko- češka koprodukcija koja u listopadu 2016. kreće u redovnu kino-distribuciju.
Više o filmovima na:
karaulafilm.com
nekaostanemedjunama.com
ustavrhfilm.com

„Ustav je pomno tkan, s jednostavnom i elegantnom kamerom i uvjerljivom izvedbom, pogotovo onom srpskoga glumca Nebojše Glogovca u glavnoj ulozi; tako sjajnu, nijansiranu izvedbu (goleme dubine i oštrine) toliko kompleksnoga lika teško da ćemo dočekati ponovno iz spomenute regije. Ova iznimno hrabra i brutalno iskrena, vrhunska melodrama skromne produkcije, obilježena Grlićevim zaštitnim znakovima – dramatičnim sukobom i velikim emocionalnim ulaganjima, a začinjena profinjenim smislom za humor, vješto se hvata u koštac s ponovno rastućom nesnošljivosti u Hrvatskoj, međutim, inteligentna, duboka i pronicljiva, višeslojna struktura ove drame ide mnogo dalje od lokalne razine, adresirajući gorući globalni problem. Grlićeva uglađena i suptilna režija podsjeća na najbolje uratke Douglasa Sirka ili Rainera Wernera Fassbindera.“

Filmfestival.com

 

Knjige autora

Ustav Republike Hrvatske
Ustav Republike Hrvatske
-20%
 
 
Povratak na pregled Autora