Književna kritika “U sedlu je tijesno za dvoje”

Novinar, publicist, urednik, scenarist, dramatičar, a odnedavno i prozaik (Ulaz za djecu i vojnike, 2015) Ivica Ivanišević (1964.) svoj šarmantni romaneskni prvijenac "U sedlu je tijesno za dvoje" (2015) vremenski će smjestiti u doba prvih crno-bijelih televizora pod splitskim krovovima. Kulminaciju privatnih zavrzlama svojih likova tempirat će na dan čovjekova iskrcavanja na Mjesec. Pred nama je dakle Split sa samog kraja 60-ih: grad mjerimo okom infantilnog pripovjedača, dječačića Tome.

Mališanova je vizura očekivano djetinje sužena - osim u mašti on se ne običava udaljavati od kuće, ni komunicirati sa širim krugom ljudi. No kako to u dječjoj dobi već biva, momčić manjak hrabrosti, životnog iskustva i ograničenost horizonta nadoknađuje znatiželjom i imaginacijom. Ova melankolična, starinska storija ambijentirana je u radijus Tomina kretanja, u trokut između splitske Varoši, Rive i pekare u kojoj mu radi otac. Mizanscen romana sveden je primarno na obiteljski dnevni boravak kao mjesto okupljanja, živahne interakcije i duhovitog komentiranja dnevnopolitičkih zbivanja te skučeni dvor kao prostor samotne dječakove igre. Zavodljiv scenografski aksesoar pripovijesti čine kockasti crveno-bijeli stolnjaci, tabletići i gondole, plahte Slobodne Dalmacije, Hajdukov kalendar za '69. godinu, ženstvene ljetne haljine, demižoni vina, lonci šalše i vrčevi hladne narančade, a sve uz zvučnu traku ispunjenu dijalektalnim logorejama, zveketom tanjura i lakim festivalskim notama s radija. Tekst je izuzetno vizualan, olfaktoran, verbalan i kao takav - poželjet ćete mu to i sami - zaslužuje pod hitno jednu razgalamljenu i raspjevanu dramsku adaptaciju snažnog kolorita.

Postavu romana čine Tomini jezičavi roditelji Mare i Vicko, djed Roko - junak NOB-a koji je od Drugog svjetskog rata neobjašnjivo nijem, te Tomin brižni brat Feđa, student. Vicku je kolega iz pekare - barba Ljubo - ujedno najbolji prijatelj, a njegova je supruga Tonka Tominoj mami najbliža prija. Mala je to, ali glasna i vrlo složna družina, čijeg je svakog člana valjalo ovdje poimence spomenuti, jer sjajno su napisani: živi, slojeviti - punokrvni karakteri.

Ivaniševićev roman anegdotalna je kronika jedne obične splitske familije, čiju unutarnju dinamiku nakratko remeti nezgodan splet okolnosti učinivši je blago i tek prolazno disfunkcionalnom. Mare će posve hipnotizirana tek kupljenom čarobnom kutijom dozvoliti da joj obiteljske prilike skliznu ispod kontrole do dramatične eskalacije, a maleni će se zbunjen kaosom koji najednom narušava kućnu harmoniju, dodatno osamiti u svojim izmaštanim svjetovima.

Fabularna napetost zgušnjava se oko kompliciranih zaljubljivanja muških članova Tomine obitelji. Naime, ljetna ljubav protrest će mladog Feđu, ali bogme i njegovog papu. Vicko, odgovorni suprug i otac, zaljubit će se, ni sam ne shvaćajući što ga je snašlo, i to u društveno neprihvatljivu osobu - dobrodušnu i bistru djevojku laka morala. Mladić će pak zbog fatalnih emocija prema fureštici, mladoj Njemici, odlučiti zauvijek pobjeći iz zemlje.

Dok je Tominoj majci televizijski prijemnik prozor u svijet, dječaku su to stripovi, pa se već na prvoj stranici romana kao uljez u varoški mikrokozmos intertekstualno uvlači revolveraš Arizona Džo. Dječakov imaginarni prijatelj dojahat će iz vesterna objavljivanih u nakladi Gornjeg Milanovca, a njegove ekavicom izgovarane replike koje se usijecaju u tekst inače snažno obilježen splitskim idiomom, dodatni su generator humora. Tomin stripovski prijatelj nudi uznemirenoj familiji svoju pomoć, no uz sve njegove napore, čini se da im iz krize nema spasa. Budući da smo ipak u priči s hepi endom, ono s čime se nije mogao izboriti junak Divljeg zapada, riješit će djed koji privremeno prekida dvadesetogodišnji zavjet šutnje i za svoju obitelj poteže veze na Maršalatu! U ovoj gorkasto humornoj priči o jednoj ni po čemu izuzetnoj obitelji ogledaju se, kako vidimo, i društveno-političke prilike toga doba.

"U sedlu je tijesno za dvoje" malomišćanska je pripovijest koja se u svom lokalnom ritmu odmotava daleko od grandioznih svjetskih zbivanja. Progovarajući nostalgičarski toplo o nekim nevinijim vremenima i danas izgubljenim vrijednostima skromnosti i solidarnosti Ivanišević čitatelja omamljuje koncentratom univerzalnog optimizma. Za kraj, preostaje mi još samo zaključiti kako pred sobom imamo izvanredno štivo: pripovjedački zavodljivo i mediteranski atmosferično; rahle strukture, urnebesnih dijaloga i autentične emocije.

Vanja Kulaš