Zašto je knjiga idealan poklon

Zašto je knjiga idealan poklon

Prije nekoliko godina, uoči blagdana, iscrpljena radnim danom, uletjela sam u knjižaru u nadi da ću iz klopke vremena ipak izaći s darovima. Jedina stvar koja mi je u tome kritičnom trenutku pala na pamet, bila je: u mojoj obitelji svi čitaju. Dobro, manje ili više, katkad s dugim pauzama, katkad samo na godišnjem odmoru ili pod lektirnom prisilom, ali – svi čitaju. Zahvaljujući vrlo susretljivu trgovcu, koji je očito bio iznimno dobro potkovan – i strpljivošću i znanjem – izašla sam iz knjižare s petnaestak knjiga. Umotanih i spremnih za uklizavanje pod bor. Vrijeme koje sam ondje provela bila su najbolja dva sata toga dana.

Dobro izabrana knjiga, knjiga kojoj je na umu ukus onoga koga darujete, mnogo je više od formalne geste.

Često čujem da je knjiga dosadan poklon. Da ljudi ne vole dobivati knjige, nego mirisne svijeće, slatko upakirane čokoladice, tople čarape…sve ono što nam je danas dostupno u prigodnim, božićnim ambalažama. Međutim, dobro izabrana knjiga, knjiga kojoj je na umu ukus onoga koga darujete, mnogo je više od formalne geste. Ona nije „konfekcijski“ dar čija vrijednost izblijedi skidanjem svjetlucava omota.

Pitanje je samo - kako izabrati?

Za ljubitelje humora i neobičnih priča svakako preporučujem prašku autoricu Pavlu Horákovu, čiji je roman nedavno u izboru čeških novina stavljen uz bok velikom Kunderi na popisu knjiga godine. Teorija čudnovatosti nudi pogled u neobičnu svakodnevicu mlade znanstvenice, koja se bavi antropološkim istraživanjima u zastarjelu praškom institutu, svojevrsnom dinosauru socijalističke ere, kreće u potragu za ljubavlju i pokušava odgonetnuti tajne svoje luckaste obitelji. U paketu „Čudnovate priče“ s Teorijom je i roman Argentinca Rodriga Fresána,  Kensingtonski vrtovi – neobična priča o  autoru slavne „knjige za djecu“, Petra Pana.

Autobiografski roman velike francuske feministice i književnice, Nerazdvojne Simone de Beauvoir,  donosi uvid u formativne godine i dirljivu priču o dvjema djevojkama i njihovu prijateljstvu.

Tema ženskih prijateljstava u svoj njihovoj kompliciranosti široj je publici poznata po romanima Elene Ferrante, no i prije nje bilo je autorica koje su se bavile ovim aspektom međuljudskih odnosa. Autobiografski roman velike francuske feministice i književnice, Nerazdvojne Simone de Beauvoir,  donosi uvid u formativne godine i dirljivu priču o dvjema djevojkama i njihovu prijateljstvu. U paketu „Neobična prijateljstva“ još je jedna knjiga slične tematike: o drugovanju učiteljice i učenika, složenu odnosu koji donosi mnoge izazove i propituje relacije dobno i hijerarhijski odvojenih svjetova. Riječ je o kompleksnu romanu talijanske spisateljice Michele Murgie pod naslovom Chirú.

Povijesne romanse dostupne su u paketu pod nazivom „Romanse s istoka“.

A kad je riječ o pustolovini i ljubavi, povijesne romanse dostupne su u paketu pod nazivom „Romanse s istoka“. Za one koji su skloni putovanjima u prošlost, vole egzotične destinacije i gusto pripovijedanje, raskošne fabule i bijeg od svakodnevice, roman Defne Suman Posuđeno vrijeme idealna je knjiga. Prošlošću se bavi i djelo U gradu sjena i utvara Murata Gulsoya – priča o antikvarijatima, rijetkim knjigama koje vode u razotkrivanje obiteljskih tajni i Istanbul kakav je nekoć bio.  

Paketa, dakako, ima još – i njima rušimo mit o knjizi kao dosadnom i skupom poklonu „pod bor“.

Knjiga, uostalom, ne skida ambalažu. I svjetluca cijele godine.

Cijelu ponudu blagdanskih paketa ali i ostalih sniženih naslova pogledajte na poveznici smile
https://hena-com.hr/akcije/knjige/blagdanska-akcija-knjizevna-atrakcija

 

Povezane knjige: