29.11.2014.

Ante Tomić o svom novom ljubavnom trileru: ‘Ogranak Poskoka je postao bogat i zao’

Slobodna Dalmacija, 27.11.2014 
Piše: Jasenka Leskur Staničić

Ante Tomić, kolumnist i omiljeni splitski “komercijalni žanrovski pisac”, kako se sam voli definirati, ima izvanredan smisao za tajming.

Taman kad je splasnula živahna razmjena mišljenja kazališne publike o predstavi “Čudo u Poskokovoj Dragi” splitskoga HNK, rađena na predlošku njegova romana iz 2009. godine, a upravo uoči blagdanskog biranja poklona i spremnosti mnogih da to bude baš knjiga – evo novog književnog naslova iz Tomićeve radionice.

“Veličanstveni Poskokovi”, njegov šesti roman, triler s ljubavnom pričom i, naravno, happy endom – jer on “ne voli pisati knjige s tužnim završetkom” – izišao je ovog tjedna iz tiska i prvih tisuću komada krenulo je u prodaju.

Parafraza Orsona Wellesa

Zašto su Poskokovi postali veličanstveni? Što se krije iza ovog naslova?

- Nije ovo nastavak “Čuda iz Poskokove Drage”, kako se čini, ali Poskokovi su opet glavni junaci priče. Zapravo, jedan dio obitelji koji se davno odselio u Zagreb.

Splitska promocija bit će na Pjaci 20. prosinca

Htio sam ipak zadržati poveznicu s tim romanom, a naslov novoga je parafraza “Veličanstvenih Ambersonovih”, filma Orsona Wellesa. U romanu je riječ o ljudima koji dolaze iz ovog mog dinarskoga kraja, a žive u Zagrebu i vrlo su moćni. Pričam o bogatim i zlim muškarcima koji na dosta oduran način otimaju novac jedan drugome.

Krimić pun opasnih tipova?

- Triler s ljubavnim zapletom! U taj bezdušni svijet krupnog kapitala i užasne politike morao sam kao opoziciju ubaciti nježnu ljubavnu priču, neki normalni đir.

Ovi moćnici odlučuju o svemu: od izbora premijera do pjevačice grupe Magazin i dio su supertajnog društva koje se već u uvodu romana sastaje ispod Trga bana Jelačića. Dvjesto godina staro Bratstvo hrvatskog zavjeta!

Očito si se koristio motivima iz suvremene hrvatske stvarnosti?

- Roman je potpuno suvremen i zagrebački. Događa se u cijelosti u Zagrebu i guštao sam dok sam opisivao njegove dijelove, od blatnjavih predgrađa do elitnih restorana.

Nema Bandića?

- Nema Bandića.

U Splitu prije Božića

Kad je splitska promocija?

- Na Pjaci, 20. prosinca u podne. Prvo putujem u Pulu na “Sa(n)jam knjige”, potom u zagrebačku “Laubu”, pa je onda Split. Roman nakon 14 godina, koliko je prošlo od objavljivanja “Što je muškarac bez brkova”, izdajem ponovno kod Hena coma.

I moram reći – roman je posvećen dvojici “utorkaša” koji mi silno nedostaju, Goranu Zloiću i Miloradu Bibiću Mosoru.

S obzirom na to da će se predstava o Poskocima vjerojatno još dugo izvoditi, kako ti se svidjela izvedba splitskoga HNK?

- Sve su tri predstave – zagrebačka, subotička i splitska – različite i meni zanimljive. Dobro mi je bilo to što sam vidio. Mislim, u vrijeme kad sam je gledao radio sam na novom romanu, a u takvim trenucima i ne mariš puno za stari tekst.

Ali generalno, nisam ja od onih tipova koji dolaze na probe i bdiju nad svakom rečenicom svoga teksta. Nemam nikakav problem s tim da netko čeprka po njemu, čereči ga, skraćuje... Pa nije on Baščanska ploča, uklesan u stijeni.

Kad sam s Rajkom Grlićem radio film “Ništa nas ne smije iznenaditi”, od svoje sam knjige napravio dovoljno scenarija za još dva filma. Volim u tom procesu mijenjati, potpuno izbaciti neki dio, neki mali lik učiniti velikim... Kad on postane film ili predstava, ne preuzimam nikakve zasluge za njegov uspjeh.

Znam da je prije promocije novog romana prerano za pitanje “što nakon njega?”, ali eto... pitam.

- Mislim da ću napisati jednu priču za djecu. Malo sam umoran od zbivanja, umoran sam od odraslih, od Hrvatske... Zaželio sam se malo nečeg potpuno bezazlenog i nevinog.


 
Studeni 2014
N
P
U
S
Č
P
S
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
*
30
1
2
3
4
5
6

Arhiva


Tagovi

intervju ante tomić knjiga muškarac novi roman ante tomića slobodna dalmacija, ante tomić veličanstveni poskokovi

Linkovi

Knjiški moljac
Moderna vremena info
Booksa
Najbolje knjige
Čitaj knjigu

Najnovije

Nerazdvojne
Težina snijega
Planine pjevaju
Sestrinska zvona
Petlja
Doručak
San sela Ding
Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela
Đuro Hodalica
Nebeska tijela

Blog Newsletter