Zvuk banana
Zvuk banana
 


Beletristika strana
Prevela s turskog Jana Bušić
Broj stranica: 292
Godina izdanja: svibanj 2014.
ISBN: 978-953-259-077-7
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21.5 cm
Masa: 384 g
Cijena
139,00 kn
Cijena s popustom
111,20 kn
Popust
20%
 
  Dodaj u listu želja
 
Zvuk banana
Nema tagova

Zvuk banana potpisuje turska novinarka Ece Temelkuran koja je ovu snažnu političku i ljubavnu priču smjestila u Bejrut, u ljeto 2006. godine. U tom gradu se životi dviju mladih žena, Filipine i Deniz, povezuju na neobičan način. Filipina je u rodni Bejrut stigla s Filipina kako bi otkrila tragediju što je zadesila njene roditelje, majku Filipinku i oca Palestinca, koji su nastradali u logoru Šatila, 1982. „Zvuk banana“ koji se u kolovozu, u Bejrutu, može čuti i usred razaranja, ukoliko je netko voljan slušati, je posljednje što je njena majka željela čuti, ali nije uspjela… Deniz je Turkinja koja studira na Oxfordu ali zbog osobnih razočaranja i frustracije uštogljenim oskfordskim pravilima odlazi u Pariz. Na konferenciji o bliskoistočnoj krizi upoznaje Libanonca Ziada posredstvom kojega stiže u Bejrut u vrijeme najžešćeg bombardiranja… Usred razaranja začuje čuk, čuk, čuk, pucketanje banana.

Novinarski nerv i pripovjedačka strast Ece Temelkuran su u romanu spojeni na najbolji mogući način. Dok priča o ljudskim sudbinama ona oslikava neuništiv duh Bliskog istoka. Zvuk banana je i dirljiva posveta gradu Bejrutu kojeg je, sa svim njegovim turbulencijama, personificirala i opisala kao bilo koji drugi lik u romanu.

"Ece Temelkuran ima toliko očiju da svijet može promatrati iz gotovo deset tisuća različitih kuteva. Zbog toga je Zvuk banana jedinstveni roman".

Gizem Çiçek - Sabit Fikir, književni časopis

"Ovo je jedan od onih romana koji u vama bude uzbuđenj dok ste vani i samo želite odjuriti kući i nastaviti čitati".

Haşmet Babaoğlu - Sabah

 
 
Povratak na pregled Knjiga