U potrazi za savršenim jezikom / Mimeza
U potrazi za savršenim jezikom / Mimeza
 
/

Publicistika / Ostalo
Ita Kovač / Andy Jelčić
Broj stranica: 352 / 536
Godina izdanja:
ISBN:
Uvez: tvrdi uvez s ovitkom
Format: 16,5 x 23,5 cm
Masa: g
Cijena
480,00 kn
Cijena s popustom
149,00 kn
AkcijaPopust
69%
 
  Dodaj u listu želja
 

AKCIJA - "U potrazi za savršenim jezikom" Umberto Eco i "Mimeza" Erich Auerbach - 69%
Besplatna dostava za narudžbe iznad 200,00 kn na području Republike Hrvatske.

 

U potrazi za savršenim jezikom
Umberto Eco

U istim onim stoljećima kada u krizu dolazi jezično i političko jedinstvo rimskoga svijeta i počinju odzvanjati oni jezici koje Europa i danas govori, europska kultura iznova promišlja biblijsku epizodu o zbrci jezika nastojeći rekuperirati Adamov Jezik ili ga rekonstruirati kao Savršeni Jezik.
Tome su se snu posvetile neke od najznačajnijih ličnosti europske kulture i, unatoč tome što se njihove utopije nisu ostvarile, svaka je od njih proizvela kolateralne efekte: ako prirodni svijet danas upoznajemo preko strogih klasifikacija, ako izmišljamo jezike za strojeve, ako smo u stanju izvoditi logičke račune, ako se upuštamo u eksperimente mehaničkog prevođenja, to je zato što smo u izvjesnoj mjeri dužnici tih mnogostranih pokušaja pronalaženja Adamova Jezika.

U potrazi za savršenim jezikom Umberta Eca prvotno je objavljena u biblioteci Stvarati Europu, koja, pod uredničkom palicom Jacquesa Le Goffa, okuplja čak pet izdavača različitih jezika i nacionalnosti usredotočenih na promišljanje skupnoga identiteta Europe kroz peripetije njezine povijesti i pluralitet njezinih komponenti. Interpretacijskom suverenošću, znanstvenom akribičnošću i oštroumnošću Ecova pristupa, ona predstavlja izniman doprinos rekonstrukciji jedne od najvažnijih tema europske kulturne povijesti.

 

Mimeza
Erich Auerbach

Prikaz zbilje u Danteovu Paklu? U Pantagruelovim ustima i viteškom romanu? Iza skromnog podnaslova, koji nas upućuje na uski književni segment koji uglavnom vežemo za 19. stoljeće, krije se zahvat u bit umjetničkog postupka, primjenjiv ne samo u književnosti nego i u ostalim umjetnostima. Ova knjiga je povijest traganja za objektive correlative, za onim izborom, slijedom i međuodnosom riječi koji će kod čitatelja i nakon protoka više stoljeća i potpunog nestanka društvenog konteksta u kojemu je djelo nastalo proizvesti intendirani sklop učinaka. Književnost motri kao složeni spoj naslijeđenih tradicija uklopljenih u opći povijesni kontekst i osobne invencije. Implicite odbija slućaj i kaos kao moguće izvore velikih umjetničkih djela, a cjelokupna analiza književnih postupaka i perspektiva, objedinjenih riječju mimeza, ukazuje na autorovu čvrstu vjeru u to da umjetnička veličina doista jest dokaziva i opipljiva, podloæna usporedbi i argumentaciji, a ne samo pauπalnoj subjektivnoj procjeni najčešće nazivanoj ukus. Budući da najveći dio suvremene književne teorije, pri čemu se ponajprije misli na posljednjih pedeset godina, književno djelo gleda kao pronađeni nepoznati komad kovine ili iskopani artefakt, pa se slijedom toga bavi isključivo recepcijskim aspektom, Auerbachovo inzistiranje na proizvodnom očištu dobrodošla je protuteža na koju bi hrvatsko izdanje ove knjige trebalo podsjetiti. Lucidnim analizama, čija uvjerljivost ima fikcionalnu snagu, jer, čitajući ih, često zanemarujemo postojanje drugih mogućnosti i previđamo njihovu djelomičnu subjektivnost i proizvoljnost, on uspostavlja takoreći sudski korpus dokaznog materijala za teze postavljene u točki proizvodnje i nastoji realnu osobu autora precizno poklopiti sa sjenkom fikcionalnog autora koju proizvodi analizirano djelo. Bez obzira na to rabimo li Mimezu kao sveučilišni udžbenik u užem segmentu francuske, talijanske, njemačke, engleske i drugih književnosti, ili njene ideje rabimo u općenitije književnoteorijske, komunikološke ili filozofske svrhe, uvijek će nam biti potrebna kao povijesni orijentir, pri čemu povijesno nikako ne znači prošlo, nego ono što nas istodobno određuje, usmjerava, opterećuje, ograničava, obogaćuje i potiče — baš kako to kaže Erich Auerbach.

Od istog autora

Mimeza
Mimeza
-10%
({categories show_group="5"}{category_name}{/categories})
290,00 kn
261,00 kn
U potrazi za savršenim jezikom
U potrazi za savršenim jezikom
-10%
({categories show_group="5"}{category_name}{/categories})
190,00 kn
171,00 kn
 
 
Povratak na pregled Knjiga