Knjiga ljubavi
Beletristika strana
Preveo s engleskog Nenad Maljković
Broj stranica: 232
Godina izdanja: travanj 2012.
ISBN: 978-953-259-052-4
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21.5 cm
Masa: 307 g
116,10 kn129,00 kn
 
  Dodaj u listu želja
 
Besplatna dostava iznad 200 knBesplatna dostava iznad 200 kn
 
Knjiga ljubavi
Nema tagova

Uhom samo tvoj glas čujem.
Srce je svu pričljivost uma pokralo. 

Ljubav nevidljivim pismom piše,
da bi moja duša tu praznu stranicu
čitala i prisjećala se.


Sufijskog mistika i pjesnika Dželaluddina Rumija najviše vole zbog njegovih stihova koji iskazuju zanos i misterij svih oblika ljubavi - erotske, platonske, božanske - a Coleman Barks je u ovoj prekrasno inspirirajućoj zbirci sabrao najbolje među njima. 

Prepjevani, kako to samo Barks zna, s puno svježine, intenziteta i ljepote, ovi zapanjujući i obilati stihovi govore o iskustvu "cjelovitosti" koju osjećamo kada smo u istinskoj ljubavi, o žalosti zbog gubitka ljubavi, te o svim međustanjima: od ludila iznenadne zaljubljenosti, preko pretvaranja romanse u duboko prijateljstvo, do uranjanja u božansku ljubav. 

Rumi, vrhunski pjesnik ljubavnoga, istražuje sve "veličanstvene predjele srca" otvarajući nas onome što kroz nas ljubi. Coleman Barks je ovog srednjovjekovnog perzijskoga pjesnika i duhovnoga genija s područja današnjeg Afganistana učinio najpopularnijim pjesnikom današnje Amerike. Ovaj zavodljivi svezak najbolje otkriva Rumijevu čaroliju i dubinu. 


"Misterij je kako se srce može pretočiti u naizgled jednostavne riječi."
Robert Bly, slavni američki pjesnik i prevoditelj

"Rumijev obilat metaforički iskaz koji govori o ljubavi i važnosti sjedinjavanja s njom zamamno je štivo... lijepo i razumljivo."
Booklist

"Zlato vjerojatno najvećeg pjesnika na svijetu izlijeva se na nas preko riječi Colemana Barksa."
Jack Kornfield, autor knjige Staza sa srcem

"Čista ekstaza."
Deepak Chopra, autor knjige Put do ljubavi

"Još jedan savršen dragulj majstorskog prevoditelja Rumijeve poezije."
Roger Housden, autor knjige Deset pjesama koje će vam promijeniti život i U potjeri za Rumijem

"Rumijevi prijevodi Colemana Barksa, uz njegove priče o vlastitom dubljem putovanju u ljubav, ključevi su koji nam dopuštaju otvoriti vrata onoj čežnji koja nas dovodi do jedinstva s Voljenim. Ako želite stići kući, krenite odavde, uz ljubav i život i stihove koji nas podsjećaju što smo mi."
Oriah Mountain Dreamer, autorica knjiga Poziv i Ples

Mevlana Dželaluddin Rumi

Mevlana Dželaluddin Rumi

Mevlana Dželaluddin Rumi (1207.-1273.) rođen je u Perziji, u području koje danas pripada Afganistanu. Pred najezdom Mongola obitelj mu se sklanjala prvo u Korasan da bi se naposljetku nastanili u Konji (Turska) , na području Rum, pa mu odatle i ime Rumi. Otac mu je bio Baha Walad, glasoviti pravnik i sufijski propovjednik, pa je mladi Dželaluddin od djetinjstva poučavan i odgajan prema islamskom naslijeđu a kasnije je upućen u sufizam – mističan pravac islamskog učenja. Nakon očeve smrti 1231. Rumi preuzima očevu ulogu propovijednika i pravnika, slijedeći sufijski put duhovnosti.

Godine 1244. Rumi susreće tajanstvenog lutajućeg derviša, Šemsa iz Tabriza i taj je susret utjecao na njegov potpuni duhovni preobražaj. Šems se pojavio kao potvrda Rumijeva nadahnuća da bi ga potom poveo u sam zenit mističnog doživljaja. Dvije su godine njih dvojica bili nerazdvojni a zatim Šems nestaje i gubi mu se svaki trag. Neki tvrde da je bol zbog ovog gubitka nagnala Rumija da među svojim sljedbenicima ustoliči legendarni bogoštovni duhovni vrteći ples – sema – po kojem su kasnije i prozvani vrtećim dervišima. Poslije Šemsova iščeznuća Rumi napušta javna propovijedanja i posvećuje se radu sa svojim sufijskim učenicima. Tada otpočinje pisanje mistične poezije koja mu je donijela priznanje kao jednomu od najvećih književnih i duhovnih pojava svih vremena.

Dva najznačajnija djela njegovog stvaralaštva su Mesnevija i Divan. Prvo djelo, Mesnevija , epsko pripovjedna poema od 25 000 dvostiha, u sroku, napisana na perzijskom jeziku tijekom posljednjih petnaestak godina Rumijeva života, smatra se najvećim duhovnim remek-djelom ikada skladanim. Napisana je naširoko prihvaćenim svakodnevnim jezikom, poučljiva stila. Tumačenja glavnih tema sufijskog života i doktrine prepleću se i preslažu s mješavinom prosvjetnih priča, slikovitih poslovica i metafora te ovo djelo čine duhovnim udžbenikom koji čitatelja vodi stazom Božije ljubavi a sufijskim korakom.

Njegovo drugo glavno djelo je Divan (u prijevodu „zbirka“),, sadrži ostatak Rumijevih pjesama, od nekih 35 000 ili više stihova kratke lirske poezije. Ta zbirka pokriva trideset godine rada, od dolaska Šemsa, sve do Rumijeve smrti. U usporedbi sa srazmjerno trijeznom Mesnevijom, pojedinačne pjesme u Divanu po svojoj su prirodi ekstatičnije i doimlju se kao izljevi čuvstvenih ushita što često oslikavaju opojnost Božje ljubavi, i govore o najdubljim čežnjama ljudskog srca. Jedna je trećina tih stihova upućena Šemsu, a Rumijevo izuzetno dostignuće leži u preobrazbi čovjekove strasti u zrcalo sjedinjenja s Božanskim.

Prozno djelo Fihi ma Fihi napisana je u kasnijim godinama a temelji se na predavanjima i razgovorima koje je Rumi vodio sa svojim učenicima. Poučiteljske naravi, ona poput rabi usporedbe i prispodobe da bi objasnila sufijska učenja. Sufijska staza stremi ka duhovnom savršenstvu kroz samopreobrazbu kako bi se stiglo u blizinu Boga, koji je sušto savršenstvo. Osnovni je cilj jednog sufije nadilaženje sebstva ili ega, koji se postavlja kao prepreka ili „koprena“ između ljudskog srca i Boga, izobličujući vidik stvarnosti i sprječavajući sposobnost da sazrijemo do naše pune i prave sobosti, kojom svršeno odražavamo Božja svojstva. Sufijsko je žarište okretanje duše Bogu odnosno Bogousredotočenost nasuprot samousredotočenosti; unutarnja duhovna promjena namjesto promjene u vanjskoj stvarnosti svjetovnih položaja i bogatstva. Napredak na ovoj stazi u ovisnosti je o Božjoj ljubavi i nadasve o unutrnjim duhovnim bitkama („ svetom ratu“ – džihadu) koji čovjek mora neprestano voditi kako bi „osvjetlao zrcalo srca“ i na taj način stekao bistrinu pogleda, istinski potrebnog za sagledavanje i shvaćanje jastva i duhovne zbilje. To donosi svjetovnu, ovozemaljsku patnju ali vodi sreći u onostranstvu, dočim zastajanje na stazi da bi se utažile sve ugode i blagostanja ovoga svijeta vode u veliku patnju na onome svijetu.

Rumijeva popularnost kroz stoljeća nije potamnila , dapače, njegovo se djelo čita i proučava više nego ikad prije i nadahnuće je čitateljima bez obzira na vjeru i vjerovanje. U vremenu opterećenom svjetovnim, materijalnim postignućima, nauk ovog sufijskog mistika i pjesnika nudi dodir divote otkrivajući nam stazu božanske ljubavi i vodi čitatelja putem duhovnog rasta sa strašću, strpljenjem i nepopustljivom jasnoćom.

Knjige se naručuju odabirom te popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.
 

NAČINI PLAĆANJA

Nudimo Vam različite vrste plaćanja:

1. Plaćanje kreditnim karticama i to: MasterCard, Visa, Maestro, Diners, Discovery i strane American Express kreditne kartice

2. Plaćanje Internet bankarstvom ili općom uplatnicom

3. Plaćanje pouzećem – gotovinom prilikom preuzimanja

Više detalja o načinu plaćanja možete pročitati ovdje.
 

DOSTAVA

1. NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Dostava je besplatna na području Hrvatske za narudžbe iznad 200,00 kn.

Cijena dostave za Hrvatsku: 30 kn (PDV uračunat).

Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Rok isporuke je 1-3 radna dana: za pošiljke koje se dostavljaju na otoke za koje ne postoje pravodobne i redovite prometne veze navedeni se rok isporuke produžuje najčešće za 2 radna dana. Naručene knjige na području Republike Hrvatske dostavljamo putem GLS paketne dostave.

2. DOSTAVA U INOZEMSTVO

Narudžbe iz inozemstva moguće je platiti isključivo kreditnim karticama.
Narudžbe zaprimljene do 12 h otpremaju se isti dan, a nakon 12 h sljedeći radni dan.
Cijene dostave te rokove isporuke za narudžbe iz inozemstva možete provjeriti ovdje.


Uz knjigu 'Knjiga ljubavi' kupci su kupili i ove knjige

Putovanje desnom hemisferom
Putovanje desnom hemisferom
-10%
109,00 kn
98,10 kn
Sveti Franjo siromah u Boga
Sveti Franjo siromah u Boga
-10%
159,00 kn
143,10 kn
Theovo putovanje
Theovo putovanje
-50%
160,00 kn
80,00 kn
Četrdeset pravila ljubavi
Četrdeset pravila ljubavi
-10%
139,00 kn
125,10 kn
Prema posljednjem gradu
Prema posljednjem gradu
95,00 kn
Glas ruže
Glas ruže
20,00 kn
 
 
Povratak na pregled Knjiga